Főoldal Sajtóarchívum Reform Hazafiak Dél-Afrikában (Reform)

Hazafiak Dél-Afrikában (Reform)

E-mail Nyomtatás PDF

1996. - Az Omega együttes szerzői nem is sejtik, hogy járna nekik némi jogdíj Dél-Afrikából is. Az egyik johannesburgi rádióban ugyanis nemrég hallható volt a Gyöngyhajú lány.
A Hazafi-család nem akart hinni a fülének: a régi kedvenc, az Omega örökzöld slágere szólt a rádióban. Csakhogy nem magyarul és nem Budapesten, hanem a Scorpions együttes feldolgozásában és Johannesburgban; másnap kapták magukat, és bevitték a stúdióba az eredeti magyar dalt, s azt le is forgatták az ottani poprajongók okulására.
A 70-es években Budapestről elszármazott Hazafiék egy éve költöztek a Dél-afrikai Köztársaság gazdasági központjába, a milliós aranyvárosba. Itt korábban annyi volt az arany, hogy állítólag még az utcakő is tartalmaz némi aranyércet. Ma már csak a meddőhányók emlékeztetnek erre, a dimbes-dombos város ugyanis ezekre települt.

A családfő eredetileg villamosmérnök, bányabiztonsági berendezéseket tervez, de újabban Carry Import-Export nevű cégük fölfuttatásán  dolgozik. Johannesburg északi részén, az egyik legelegánsabb bevásárlóközpontban nyitották meg nemrégen szépségszalonjukat. Ez az üzletközpont belső tereivel, a sok zölddel, mozgólépcsőivel tiszta Amerika, és nem az egyetlen ilyen hely Dél-Afrikában. A szalon bejárata fölött hatalmas Helia-D fölirat, belül hófehéren ragyog minden. A testkultúra szinte valamennyi ága megtalálható itt a manikűrtől és a fogyasztógépektől kezdve a szoláriumig és az aromaterápiás masszázsig. Ebben az éttermes, mozis palotában minden méregdrága, Hazafiék viszont közepes árfekvésű szolgáltatásokat kínálnak a bevásárló hölgyeknek. Az üzlet a kemény feltételek mellett is jól megy, bár biztosítással együtt a szalon és az iroda bérlete 30 ezer randba (kb. 1 millió forintba) kerül havonta.
Egy ismeretlen márkanév bevezetése nem könnyű errefelé sem. Város- és országszerte 25 kozmetikus kizárólag Helia-D-készítményekkel dolgozik, és további kétszáz szalonban ezt is használják. Hazafiék a kizárólagos importőrök, és széles körű értékesítési hálózatot működtetnek. Korábban néhány évig szponzorálták a Mr. South-Africa versenyt, de felhagytak a kétes dicsőséggel. Biztosabb befektetés a hirdetés, s ez arrafelé is sokba kerül: egyoldalas színes reklámjuk egy női magazinban félmillió forintnyi randot kóstál.
A kozmetikai szereken kívül importálnak még Herbária- és Univer-készítményeket, továbbá konzervet, libamájat és szeszt.
- A magyar termékek nagyon jók - mondja László -, de nincs marketingjük. Ez régen is így volt hiába találta föl Bíró Gyula a golyóstollat vagy Csonka a karburátort, egyik sem otthon futott be.
Ők viszont az Univer-termékekkel bejutottak a Sun International szállodaláncba, így akár a Miss World szépségei is ehettek magyar készítményt. De Univerrel főznek a kórházakban és a bányák üzemi konyháin is. A fekete bányászok imádják a magyar gulyást. ZÉTÉNYI ZOLTÁN

RENDSZERVÁLTOZÁS UTÁN DÉL-AFRIKÁBAN
1994. április 27-én új időszámítás kezdődött az afrikai kontinens legfejlettebb és talán legfurcsább országában, ahol a világszínvonalú haditechnika, helikopter- és rakétagyártás együtt létezik az évezredes hiedelemvilággal. Modern kozmetikai szalon a villanegyedben, járdán üzemelő borbély a belvárosban. Minden képzeletet fölülmúló luxus emitt, nyomasztó nyomor a víz és csatorna nélküli vályogviskók környékén. Nelson Mandela elnök és a Nemzeti Egységkormány nagyszabású újjáépítési és fejlesztési programot hirdetett, ami a villamosítástól kezdve a földreformon, a lakásépítésen és a vízellátáson át az oktatáspolitikáig, az ingyenes egészségügyi ellátásig és az AIDS-felvilágosításig átfogja a társadalom és gazdaság szinte valamennyi területét
Dél-Afrika gazdag ország, ásványi kincsekben, energiában, élelmiszerben nem szenved hiányt. A faji megkülönböztetés idején berendezkedtek a teljes önellátásra. A választásokat megelőző tőkekivonás megállt, a rendszerváltás okozta bizalmatlanság lassan oldódik; újra megjelentek olyan multinacionális cégek, mint a McDonalds és a Levi's. Mindez persze nem okoz gyors változást a milliós munka nélküli és hajléktalan tömeg számára. Kérdés, hogy a türelem meddig tart, és az indulatok ki ellen fordulnak majd. Egyelőre a fekete törzsek egymás között számolnak el és le. A fehérek egy része már elment, más része kivár. Akik a maradás mellett döntöttek, magas kerítést építettek házaik köré és fegyvert vásároltak. Z.Z.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 132 vendég böngészi