Főoldal Sajtóarchívum Polip A kettős ügynök első munkakönyves állása (Polip)

A kettős ügynök első munkakönyves állása (Polip)

E-mail Nyomtatás PDF

1988.2. - Szigeti Ferenc a Corvina második formációjának feloszlása után 1979-ben megalakította a Karthágót. Ausztriában megtorpant ez az itthon sikeres banda. Néhány évi szünet következett, majd jött a Känguru. A névjegyeden három „céget" is feltüntettél: a Magyar Rádiót, a Concorde Irodát és a Känguru együttest. A Concorde is működik?
- Igen, bár mostanában már csak koncerteket hangosítunk.
- A neved alatt az szerepel, hogy producer. Mit jelent ez?
- Nem tévesztendő össze a menedzserrel! Mindhárom helyen producer vagyok, tehát kitalálok, megalkotok bizonyos dolgokat. Sőt, a Hanglemezgyárral is exkluzív szerződéses megbízatásom van a Superhits sorozatra.
- Miből áll a rádiós munkád?
- Attraktív dolgokat kell létrehoznom, koncerteket rögzítenem. Amikor belső munkatárs lettem, kitaláltam a Rock gyermekei című műsort. Ja, és ez az első munkakönyves állásom.
- Időközben az elefántot lecserélted Kängurura ...
- Igen, ezzel már mások is tréfálkoztak. A következő zenekarom Krokodil lesz. De komolyra fordítva a szót: amikor Dobi Sanyival találkoztam, éppen facér volt, meghívtam egy Superhits lemezre énekelni. Megtetszett a fazonja, s elhatároztam, hogy alakítok egy új zenekart. Aki zenélt a színpadon, az tudja, hogy az milyen érzés. De nem is annyira a szereplés miatt kezdtem újra - hisz én általában a háttérből irányítottam -, hanem mert a közös zenélés varázsát nem pótolják otthon a komputerek.
- A három-négy munkád közül melyik jelent számodra nagyobb örömöt?
- Erre nehéz válaszolni. Nagyon szeretem a zenekart, a srácokat, a zenélést, alapjában véve muzsikusnak érzem magam. Ugyanakkor nagyon érdekel a rádiós munka is. És ez a kettő elég nehezen egyeztethető. Egy aktív muzsikus, akinek van egy zenekara, más zenekarokat támogat...
... egy tömegkommunikációs nagyhatalom munkatársaként, amely médium felfuttathat és elejthet zenekarokat...
- Amikor felvettek ide, megkérdeztem a leendő főnökeimet, ugye tudják, hogy játszom egy zenekarban, nem lesz-e ez zavaró tényező. Azt mondták, hogy nem, sőt nagyon jó, hogy lesz egy aktív zenész is az osztályon.
- Ezek szerint a rádió rockzenei ügynöke vagy?
- Tulajdonképpen az. Igyekszem mindkét félnek segíteni.
- Akkor kettős ügynök vagy! Zenésztársaid nem tesznek szemrehányást amiatt, hogy megosztod magad?
- De. Nem örülnek neki, jóllehet, engem már így ismertek meg. Egyébként elkészült a zenekar lemezanyaga és több kiadóval is tárgyaltunk. Fönntartja érdeklődését a Skála, valamint az RTV Kereskedelmi Irodája is az MHV-n kívül. Mivel az Interpop fesztiválra a Hanglemezgyár benevezte a zenekart, még mi sem döntöttük el, hogy melyiket választjuk.
- A fiúk, gondolom, minél előbb saját lemezhez szeretnének jutni...
- Igen, s ez érthető is. Emiatt komoly vitáink voltak, de én, mint tapasztalt, „öreg róka", azt mondtam, hogy egy korán kiadott, nem kellően előkészített lemezzel nagyot lehet bukni. Inkább várjuk meg, amíg egy-két dalunkból sláger lesz.
- Most megfordítom a korábbi kérdésemet. A munkáid közül melyik okoz több bosszúságot?
... (Válasz helyett hosszú csönd.)
- Panaszkodj nyugodtan!
- A zenekarral nehezebb a dolgom, mert én is beleütközöm azokba az akadályokba, amelyekbe mások is. Kezdem mindjárt a házunk táján, a rádiónál. A magyar rockzene hátrányos helyzetben van itt. A világon példa nélkül állóan kevés hazai számot játszanak a magyar adók. A tévébe is nagyon nehezen tud bekerülni magyar zenekar. Ott a külföldi klipek vannak többségben. A koncertezés ugyanilyen nehéz az utóbbi időben. Bárhol körülnézek a világon, mindenhol „védővámokkal" támogatják a hazai zenét, mint ahogy nálunk is védik a magyar árukat. Abnormális, hogy a magyar rockzenét nem védi senki és semmi. Azután itt van az újság. Eddig csak egy-két számot megért popújságok voltak. Reméljük, ezután nem így lesz! Ennek a műfajnak kell egy informatív, színes, kissé pletykáló lap, ami a tizenéveseket érdekli. És hasznos, segítséget nyújtó kritikára van szükség, nem övön aluli sértésekre. Egyre drágábbak a hangszerek, és azokat is csak külföldről lehet beszerezni. Nincs vámkedvezmény, legfeljebb részletre fizetheted. Nagyon nehéz helyzetben van a műfaj.
- Akkor mégis, mivel biztatod a fiatalokat, akik kazettáikkal ostromolnak? Netán óva inted őket, hogy: Vigyázat! Jól gondolják meg, nehéz pálya!?
- Sokan próbálkoznak fölkészületlenül is, „hátha bejön" alapon. De akiknél látom, hogy rátették az életüket, zeneileg képzettek, azokat biztatom,  kérek újabb számokat és elindítom őket a listán.
Szigeti polcain ezrével sorakoznak a szavazólapok. Mint mondja, rajtuk keresztül jól lemérhető a fiatalok ízlése is. Búcsúzóul még föltesz egy számot a magnóra: Ismersz, ismerlek.
- Egy tehetséges vidéki fiú írta a szöveget, Bódy L. Valószínűleg ez lesz a fesztiváldalunk - avat be a titokba. – i-n-


Módosítás dátuma: 2010. november 15. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 319 vendég böngészi