Főoldal Sajtóarchívum Erdészeti Lapok Magyarországon nincs erdőirtás Trianon óta! (Erdészeti Lapok)

Magyarországon nincs erdőirtás Trianon óta! (Erdészeti Lapok)

E-mail Nyomtatás PDF

2008. július-augusztus - A Környezetvédelmi Minisztérium illetékese is aláírta az erdőirtás elleni tacepaót Bonnban, a biológiai sokféleségről szóló konferencián.
Nagyon helyesen tette. A minisztériumi vezető nyilván kapva kapott az alkalmon, mindig jól jön egy kis médiaszereplés.
Ezzel nincs is baj. A gond az, hogy az ilyen „erdőirtós” híreknek nagy az
áthallása, és alkalmat adnak az általánosításra.
Legutóbb a sajóládi erdő esete futott be karriert a sajtóban, mondván, „kiirtották” az erdőt. Holott, aki járt ott, tudja, egyetlen hektár erdő sem hiányzik.
Mind a 180 hektáron tenyészik valamilyen korú állomány. Csak ott hiányzott az erdő – ideig, óráig –, ahol letermelték, majd a következő idényben újra beültették csemetével.
Hosszas telefonvitát folytattam az egyik napilap tudósítójával, aki – immár sokadszor – leírta, hogy „kiirtották” a sajóládi erdőt. Ő állította, hogy szinonimaként használta az inkriminált állítmányt.
És itt jön az írástudók felelőssége. Aki nem tud arabusul, az óvatosan alkalmazza az ismeretlen nyelvet. Aki az erdészeti szaknyelv birodalmába lép, az sajátítsa el annak szabályait. De, legalábbis ismerkedjen meg a magyar nyelvvel! A kiirtás a magyar értelmező szótár szerint, a következőket jelenti: Kártékony növényt, állatot kipusztít, erdőt irtással megszüntet.
Ideje volna, hogy a szakterületünkre tévedő újságírók megtanulják, hogy erdőirtás kicsinnyé lett hazánkban Trianon óta gyakorlatilag nem volt. Sőt, azóta is növekszik az erdőterület. Tehát szó sincs erdőirtásról!
Egyébként Európára ugyanez vonatkozik, kontinensünkön is nő az erdőterület és nincs erdőirtás. (Kivételek természetesen akadnak, a különböző „vonalas infrastrukturális létesítmények”, utak, vezetékek, különböző „zöldmezős” beruházások esetében sor kerülhet erdőirtásra, de ilyen esetekben az erdészeti hatóság szigorú jogszabályi előírásokkal
kényszeríti ki az áldozatul esett erdőterület pótlását.)
Kérjük, hogy ezt jól véssék a fejükbe a „virtuális erdőirtók”!
És igyekezzenek pontosan fogalmazni, adott esetben megkülönböztetni a világ más tájain zajló, kétségtelenül veszélyes és sajnálatos folyamatoktól a hazai helyzetet. A félreértések elkerülése végett! Zétényi Zoltán

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 84 vendég böngészi