Főoldal népzene Etnoklub Csoóri Sándorral és Szabadcsapatával (Duna Tv)

Etnoklub Csoóri Sándorral és Szabadcsapatával (Duna Tv)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. január 31. - Igazi különlegesség várta a Duna Televízió Etnoklubjának nézőit december 11-én: ezúttal a magyar táncházmozgalom „nagy öregje”, Csoóri Sándor volt Katona Erika műsorvezető vendége. A magyar népzenei élet híressége nem egyedül érkezett: vele tartott a tanítványaiból, barátaiból alakult Szabadcsapata is. A december 11-i Etnoklub főszereplője a táncház mozgalom, a magyar népzenei élet egyik meghatározó személyisége volt, aki több évtizede kitartóan járja a maga útját. Csoóri Sándor, a híres és közismert Muzsikás együttes egykori tagja a kilencvenes évek végén elbúcsúzott korábbi zenekarától, mert úgy érezte, megváltozott a világ, és megváltozott a Muzsikás is. A hajdani szellemiséget azonban nem akarta veszni hagyni, így megalakította az Ifjú Muzsikást. A világ azonban újabb fordulatokat vett, és a változások őt is megérintették. Ezért hozta létre a Szabadcsapatot, amelyben tanítványai, fiatalabb zenészbarátai gyűltek össze – velük találkozhattak az Etnoklub nézői. Itt volt Csóori Sándor fia, ifjabb Csoóri Sándor Sündi, Márczi Anna, aki énekelt és kontrán játszott, Éri Márton, aki ezúttal bőgőzött, valamint közreműködött Zimber Ferenc cimbalmon és Salamon Soma furulyán, harmonikán és szintetizátoron.

A Szabadcsapat most elsősorban erdélyi magyar autentikus népzenét játszik, ezen belül pedig főleg széki, mezőségi és kalotaszegi zenét. S hogy miért éppen ezek a tájegységek kerültek túlsúlyba? Azért, mert a táncház „modellje” az erdélyi Szék volt, a hetvenes évek közepén a széki táncokkal indult a táncház, s Csoóri Sándorra legjobban azok a népzenészek hatottak, akik e régiókból származtak. A magyar népzene nagymestere ezeken a helyszíneken, falusi környezetben, a helyi zenészektől tanulta a muzsikálást – talán éppen ez sok évtizedes sikere titka is.

A világzene térhódításával Csoóri Sándort is megérintette a magyar népzene újraértelmezésének igénye. Több évi kísérletezés után, 2008-ban a magyar népzenei gyökerekből induló önálló stílussal jelentkezett. Így az eredeti erdélyi népzene mellett feldolgozásokat hallhatunk, a hagyományos vonósbandához a szintetizátor is csatlakozik. Ez ugyan a modern kor hangszere, de hangzása beépül a népzenei alapokra épülő zenébe.

Természetesen a néptánc sem hiányzott, hiszen három táncospár ropta Csoóri Sándor és Szabadcsapata zenéjére: Németh Ildikó és Szabó Szilárd, akik visszatérő vendégeink, valamint Gémesi Zoltán, Salamon Sarolta, Berecz István, Kádár Kata.

Az Etnoklub csapata: Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető, Katona Erika.


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 225 vendég böngészi