Főoldal Sajtószemle A Magyar Rádió vezetésének menesztése és a „boldogság”

A Magyar Rádió vezetésének menesztése és a „boldogság”

E-mail Nyomtatás PDF
Hollós János, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnöke lényegében a teljes rádióvezetést menesztette.
Hollós János, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnöke lényegében a teljes rádióvezetést menesztette. A lépésre „létszám-racionalizálás” magyarázattal került sor, mindenesetre tény, hogy többnyire a korábbi elnök, Kondor Katalin által kinevezett szakembereket bocsátották el. Gellért Kis Gábor, a rádiókuratórium MSZP-s elnöke ezen lépésre annyit mondott: „nem tett boldogtalanná”.
Hollós János alelnök a Magyar Rádió felsõ vezetésének kulcsembereit távolította el kedden: így Perjés Klára, a Kossuth és Kis Gyöngyi, a Petõfi adó fõszerkesztõje távozni kényszerül posztjáról. Ugyanez vár Krassó László elnöki hivatalvezetõre, Szíjártó István gazdasági igazgatóra és Morvai Katalinra, a rádió szóvivõjére is.

Az említetteken kívül még több mint száz munkatársától kíván megválni a rádió két ügyvezetõ alelnöke. A leépítés a nyugdíjra jogosultak vagy a munkájukat már jelenleg is nyugdíj mellett végzõk körét érinti. Gõblyös István és Hollós János alelnököknek a kuratóriumi elnökség adott felhatalmazást az intézkedés véghezvitelére, a jogi helyzet azonban korántsem világos, mint ahogyan a kuratóriumi elnökség tagjainak viselkedése sem - olvasható az MNO-n.

A nyilatkozatok alapján bizonyos zavar figyelhetõ meg, hiszen ellentmondásos döntések és szavak tanúskodnak arról: az elnökségi tagok vagy nem voltak tisztában azzal, hogy mire adnak felhatalmazást, vagy igen, de úgy látszik, meggondolták lépésüket.
A Magyar Rádió Közalapítvány (MRKA) kuratóriumi elnöksége elé kedden került az az indítvány, amelyben a két ügyvezetõ alelnök, Hollós János és Gõblyös István a létszám-racionalizációval kapcsolatos elképzeléseket felvázolták. A dokumentumban 109 nyugdíjas korú, vagy munkáját nyugdíj mellett végzõ munkatárs munkaviszonyának megszüntetéséhez kérnek felhatalmazást a kuratóriumi elnökségtõl. Az alelnökök azért fordultak a kuratórium elnökségéhez, mert nekik maguknak nincs lehetõségük munkáltatói jogokat gyakorolni. A kuratórium szeptemberben viszont úgy módosította a rádió alapszabályát, hogy az alelnökök – elnök nem lévén – a hatáskörükbe nem tartozó ügyekkel kapcsolatban eseti felhatalmazást kérhetnek a kuratóriumi elnökségtõl. A munkáltatói jogokat viszont kizárólag a jelenleg hiányzó rádióelnök hatáskörébe utalja a törvény. – Ha ilyen rigorózusan nézzük a törvényt, akkor valóban nem hatalmazhattuk volna fel az alelnököket az elbocsátások lebonyolítására – ismerte el Gellért Kis Gábor, a kuratórium MSZP-s elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy „nem tett boldogtalanná az alelnökök elképzelése”. Mint mondta, Perjés Kláránál tud jobb embert a Kossuth adó élére. Ugyanakkor Szíjártó István gazdasági igazgatót (akit korábban az ügyvezetõ alelnöki székbe kívánt emelni – a szerk.) sajnálja. Gellért Kis szerint a rádió gazdasági helyzete nagyon is indokolja a döntést, hiszen mintegy 250–270 millió forintot spórol a rádió az elbocsátásokkal. Hollós János – akit a Magyar Nemzet keresett, de egész nap nem vette fel a telefonját – az MTI-nek azt nyilatkozta: nincs szó arról, hogy elbocsátják 109 emberüket, csupán más jogviszony szerint alkalmazzák õket. Szadai Károly, a kuratórium fideszes alelnöke – aki ugyancsak megszavazta az alelnökök javaslatát – úgy véli: Hollósék szándékosan elhallgatták az elbocsátások részleteit, de azok kiderülése után már nem tartja elfogadhatónak az elõterjesztést. Mint mondta, a javaslatról ismét szavazni kell. – Ezt kezdeményezni is fogom – tette hozzá.

Gellért Kis Gábor kompromisszumkésznek mutatkozott. A Magyar Nemzetnek elmondta, nem fogja megakadályozni Szadai Károly kezdeményezését. Halász János, a Fidesz médiapolitikusa elmondta: a parlamenti és a rádióelnök-választás elõtt nyílt politikai támadás történt a rádió függetlensége ellen. Újhelyi István (MSZP) véleménye viszont különbözik Gellért Kis Gáborétól. Halász Jánoshoz hasonlóan azt mondta, Hollós politikai tisztogatást végez a rádióban.
Módosítás dátuma: 2005. december 08. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 121 vendég böngészi