Főoldal tárlat Válogatás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteményéből (MTI)

Válogatás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteményéből (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. október 18. - A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány csaknem 2500 darabot számláló gyűjteményéből nyújt nagy ívű válogatást a Kogart Ház péntektől látható, Újratöltve című kiállítása, amely a 20. század második felének főbb művészeti áramlatait, jelentős magyar egyéniségeit és kísérletező útjait tárja a látogató elé.
A válogatás legfőbb szempontja az volt, hogy kiemelkedő alkotások segítségével kínáljon áttekintést az 1945 utáni magyar művészet progresszív irányzatairól, a különböző tendenciák közötti összefüggésekről - közölte az MTI-vel a Kogart Ház.
A kiállítás és egyben az alapítvány gyűjteményeinek legrégebbi alkotása Vajda Lajos Felmutató ikonos önarcképe (1936), amely nemcsak az életmű szintézisét adja, de bizonyos értelemben a II. világháború utáni magyar művészet programadó és ikonikus előzménye is.
Az Újratöltve válogatása a vajdai örökség mentén nyújt átfogó képet a 20. század második felének legfontosabb képviselőiről, felvillantva az Európai Iskola tevékenységét (Anna Margit, Bálint Endre, Vajda Júlia), majd az abból kivált Elvont Művészek Csoportjának képviselőit (Gyarmathy Tihamér, Lossonczy Tamás). A kronológiai szempontok helyett azonban a művészeti élet generációkon átívelő hatású áramlatai és alkotói kerülnek előtérbe - áll a tárlat ajánlójában.
A kiállítás egyik pólusát képező történeti visszatekintés a nyolcvanas évek végével lezárul, a másik jelentős műcsoport a 2000-es évekkel kezdődő periódusra koncentrál. A legfiatalabb, pályájuk elején járó művészeken túl az alapítvány olyan középgenerációs alkotók főműveit őrzi az időszakból, mint Lugossy Mária, Megyik János, Fehér László, Nádler István, Szikora Tamás, valamint El Kazovszij és Méhes Lóránt.
A fiatal művészgeneráció nemzetközi színtéren is sikeres képviselőit többek között Fülöp Gábor, Szvet Tamás, Csiszér Zsuzsi és Batykó Róbert művei reprezentálják. A több mint nyolcvan kiállító különböző műfajú alkotásai az alapítvány nagyszabású gyűjtőmunkájának keresztmetszetét adják a 2013. január 20-ig megtekinthető tárlaton.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 140 vendég böngészi