Főoldal könyv Emlékév Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából (MTI)

Emlékév Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


2012. november 6. - Eger - Kiállításokkal, kerekasztal-konferenciákkal, színházi produkciókkal, gyermek- és családi programokkal és egyéb kulturális attrakciókkal ünnepli az ország, Eger és Gárdony városa, illetve az egri Dobó István Vármúzeum a jövő évben Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját - tájékoztatta kedden az MTI-t Király Júlia, a vármúzeum muzeológusa, irodalomkutató.

Az emlékév eseményeinek koordinálására emlékbizottságot hoztak létre, amelyben, többek között helyet kapott L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, Habis László, Eger polgármestere, Tóth István, Gárdony polgármestere és Keller Péter, az író dédunokája is - Közölte Király Júlia.
Mint elmondta, az emlékév alkalmából Gárdonyi életművét bemutató sátrat készítenek, amellyel az emlékév során bejárják az országot. Irodalmi fesztivált kívánnak szervezni, az olvasás és Gárdonyi életművének népszerűsítése érdekében, illetve kezdeményezik, hogy az egri Északi Városrész, a jövőben a Gárdonyi lakótelep nevet viselje.
Az Eger Vára Barátainak Köre Egyesülettel közösen felújítják Gárdonyi síremlékét, amely az elmúlt években súlyosan megrongálódott, illetve kezdeményezik a Gárdonyi-emlékház kertjének rehabilitációját az Emlékmúzeum szomszédságában lévő épület múzeumi, közösségi célú hasznosításával együtt.
Mindezeken túl Gárdony, az író szülővárosa is színes programmal várja az irodalombarátokat az emlékév alkalmából.
Augusztus 3-án az Egri csillagok alkotójának születésnapján, illetve a megelőző napon országos rendezvénynek ad otthont Gárdony. Ekkor színházi előadással, tudományos emléküléssel, színes programfüzérrel, rendhagyó tárlatvezetésekkel fogadják az ünneplőket. A Velencei-tavi Galéria Gárdonyi könyvillusztrációkból rendez ez alkalomból kiállítást.
A tervek között szerepel, hogy felújítják Gárdonyi keresztelésének helyszínét, a Szent Anna-kápolnát, a Gárdonyi Géza Kulturális Központ irodalmi sorozatot tervez, ahol  havonta egyszer kortárs írókkal, költőkkel, publicistákkal, festőkkel, grafikusokkal tartanak beszélgetést Gárdonyi Géza munkásságáról - sorolta Király Júlia.
Ugyanakkor az emlékév rendezvényei tulajdonképpen már ez év október közepén elkezdődtek, amikor megnyílt az író életét és munkásságát bemutató kiállítás az egri Dobó István Vármúzeumban.

 

Módosítás dátuma: 2012. november 07. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 145 vendég böngészi