Főoldal könyv Először vannak rajzolt művek a Costa-könyvdíj jelöltjei között (MTI)

Először vannak rajzolt művek a Costa-könyvdíj jelöltjei között (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. november 21. - London - Először szerepelnek rajzolt irodalmi művek a rangos brit könyvdíj, a Costa Book Award szűkített listájára került jelöltek között.
A Costa Book Award öt kategóriában hirdet győztest: a legjobb regény, bemutatkozó regény, életrajzi mű, költészet és gyermekkönyv mezőnyben. A jelöltek végső listájára két rajzolt irodalmi mű került fel, köztük életrajzi kategóriában Mary és Bryan Talbot rajzolt memoárja, a Dotter of her Father's Eyes - számolt be róla a BBC online hírszolgálata (http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-20406751?print=true).
A regények mezőnyében az idei Man Booker-díjas Hilary Mantel Bring Up the Bodies című munkája verseng Stephen May Life! Death! Prizes! című könyvével, valamint Joff Winterhartnak a Days of the Bagnold Summer és James Meeknek a The Heart Broke In című írásával.
Az első regényeseknél az énekes-dalszerzőként ismert Jess Richards Snakes Ropes című alkotása is esélyes a díjra. A költők között ugyancsak akad debütáló szerző: Sean Borodale, aki a Bee Journal című kötetével mutatkozott be Julia Copus, Selima Hill és Kathleen Jamie társaságában pályázik a díjra. A gyerekkönyves versenyben az 1991-ben már ebben a kategóriában győztes Diana Hendry, illetve Sally Gardner korábbi jelmez- és díszlettervező is nyerhet.
A győzteseket kategóriánként háromtagú zsűri választja ki. A most alapított, novelláknak járó díjról közönségszavazás útján döntenek.
Az idei Costa-könyvdíjra az először az Egyesült Királyságban, illetve Írországban megjelent, 2011. november 1-je és 2012. október 31-e között kiadott irodalmi alkotások pályázhattak. Összesen 550 alkotást neveztek az elismerésre.
A kategóriák nyerteseit 2013. január 2-án nevezik meg, az Év Könyve (Costa Book of the Year) győztesét január 29-én jelentik be.
A kategóriagyőztesek öt-ötezer fontot (1,7 millió forintot) kapnak, a Costa Book of the Year díjazottja további 30 ezer fontot (10,5 millió forintot) vehet át a díj mellé.
Tavaly Andrew Miller brit író-újságírónak ítélték oda a Costa-könyvdíjat és a vele járó pénzjutalmat a Pure című, a francia forradalom előtti időkben játszódó történelmi regényéért.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 370 vendég böngészi