Főoldal Sajtószemle Nem kell új népszavazás!

Nem kell új népszavazás!

E-mail Nyomtatás PDF
2005.
2005. december 14.
Egységes elutasításra talált Patrubány ötlete Sem a magyarországi parlamenti pártok, sem a határon túli magyar szervezetek nem támogatják a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) ismételt népszavazási ötletét a határon túli magyarság kettõs állampolgárságáról.

A Népszava összeállításából kiderül, hogy még a tavaly az igen mellett kampányoló szervezetek - köztük a Fidesz - is úgy vélik, inkább a politikai elit megegyezésére van szükség a kérdésben. A miniszterelnök szerint nincs lehetõség rá, hogy újabb népszavazást tartsanak a kettõs állampolgárságról, amelynek megadása szóba sem kerülhet. A lap kérdésére Gyurcsány Ferenc emlékeztetett rá, hogy egy alkotmánymódosítás kerül a parlament elé, a nemzeti felelõsség öt pontjának megfelelõen. Az alaptörvénybe így elõször kerülne bele a történelmi kulturális nemzeti vízum. Január 1-jétõl mûködik a szülõföld alap, a honosítás szabályai pedig ugyanakkor jelentõsen megváltoznak.

Mindez tükrözi azt a felelõsséget, nyugalmat, biztonságot, amelyet a hosszú távú jövõ érdekében a kormány fontosnak tart. A Magyar Állandó Értekezlet esetleges összehívásáról a miniszterelnök azt mondta, akkor hívják össze, amikor meg tudnak állapodni valamirõl. Ha meg nincs egyetértés, akkor nem kell összehívni. Gyurcsány kiemelte, vállalja a lassú, fokozatos lépések politikáját, mert a magyar-magyar kapcsolatokban nem újabb feszültséget keres.

Semmi értelme nincs az újbóli népszavazásnak - nyilatkozta a Fidesz szóvivõje. Révész Máriusz elmondta, sokkal inkább a magyar politikai elitnek kellene tisztázni: milyen jogok fûzõdnek az oszthatatlan magyar állampolgársághoz, illetve, hogy milyen jogok kötõdnek a helyben lakáshoz. Ha ez a tisztázás elmarad, félõ, hogy újból populista, demagóg kampány áldozataivá válnak a határon túliak - tette hozzá. Elmondta ugyanakkor, hogy Románia állampolgárait - ahol éppen a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség van - a jövendõ uniós tagsággal mindazok a jogok megilletik majd, amelyeket Gyurcsány Ferenc megtagadott tõlük.

Az SZDSZ véleménye nem változott tavaly óta - mondta Eörsi Mátyás, természetesen nem támogatják az újabb népszavazás ötletét. Az SZDSZ-es képviselõ úgy vélte, a kulcskérdés inkább az, hogy más pártok változtattak-e álláspontjukon. Eörsi emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi referendum elõtt sem értett egyet senki a népszavazással, bár az MDF megadta volna a határon túliaknak a kettõs állampolgárságot. A Fidesz véleménye is az volt, tette hozzá Eörsi, hogy nincs szükség népszavazásra, csak késõbb álltak ki az igenek mellett.

Felelõtlenség lenne népszavazást tartani a kettõs állampolgárságról, ha más nem, akkor a tavaly december 5-i referendum bebizonyította ezt - mondta a lapnak az MDF frakcióvezetõje. Normális országokban - tette hozzá Herényi Károly -, amilyen Románia, Szlovákia, Horvátország törvényalkotással oldják meg az ügyet. Leszögezte, a kettõs állampolgárság kérdése nem népszavazási téma.

Ismeretes, hogy az MVSZ elnöke, Patrubány Miklós még a múlt héten közölte, amennyiben 2006-ban a parlament nem alkot törvényt a "magyarok magyar állampolgárságának" biztosításáról, ismét referendumot kezdeményeznek a kérdésrõl. A hatályos törvények semmilyen akadályt nem gördítenek az ugyanabban a kérdésben megismételt népszavazás elé. Az újabb népszavazásnak pusztán az a feltétele, hogy a jogszabály által elõírt négy hónap alatt összegyûjtsék a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezetõ elnöke szerint a kettõs állampolgárság nem lehet népszavazási kérdés, az ügy rendezése mindenekelõtt a magyar politikai elit felelõssége. Ezt az álláspontját az RMDSZ következetesen hangsúlyozta korábban is. A népszavazás kiírása olyan "egymásnak feszülést" okozott a különbözõ társadalmi csoportok között, amelynek éppen a határon túli magyarság látta kárát. A politikai szereplésvágy a legkevésbé sem segíti elõ a kérdés megoldását - mondta a Népszavának.

Szász Jenõ, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség elnöke is reméli, nem lesz szükség újabb népszavazásra, mert a magyar politikai elit belátja, hogy a budapesti parlamentnek kell döntenie ebben az ügyben. Úgy vélte, ha a határon túli magyarokat idejében magyar állampolgársággal látták volna el, akkor nem lett volna olyan sürgetõ Románia csatlakozásának ratifikálása. A magyar kormánynak be kell ismernie, hogy hibázott: nem nemzeti vízumot kell adni, hanem a szülõföldön maradást kell elõsegíteni.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke azt tartja, amit Patrubány csinál, jó nem lehet. A magyar közélet szégyene, hogy egyáltalán még labdába rúghat. Magyar közérdek lenne, hogy ne tudjon szerepet vállalni. Ám a magyar sajtónak is megvan a maga felelõssége abban, hogy botrányokat tud felpörgetni - vélte a politikus.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a lapnak röviden úgy fogalmazott: Patrubány egyszer már hülyeséget csinált, miért ne csinálna egy még nagyobb ökörséget.

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke arról beszélt - s véleménye megegyezik kollégáiéval -, hogy 2004-ben helytelen volt kezdeményezni a népszavazást, megismételni pedig még helytelenebb lenne.
Módosítás dátuma: 2005. december 18. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 374 vendég böngészi