Főoldal tárlat Betlehemi jászol-kiállítás a Magyarság Házában (MTI)

Betlehemi jászol-kiállítás a Magyarság Házában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. december 11. - Budapest - Az idei Betlehemi jászol pályázatra érkezett munkákból nyílik kiállítás csütörtökön a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Magyarság Házában.
A kiállításra a zsűri 150 pályázó csaknem 230 művét válogatta be, amelyek többsége a bibliai történet szerinti teljes betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit, a szent családot, Máriát és a kis Jézust, valamint a három királyokat ábrázolja. Ezek mellett megjelenik a betlehemezés népszokását felelevenítő fafaragás, a Luca-szék és szerepelnek olyan alkotások is, amelyek az adventi, karácsonyi ünnepkör külső jegyeit, díszítő elemeit képezik - közölték a szervezők az MTI-vel.
A fővárosból és az ország 18 megyéjéből száznyolcvan, Románia magyarlakta területeiről öt alkotó nyújtotta be pályamunkáját a Magyar Kézművességért Alapítvány, az IPOSZ, a BKIK Kézműipari Tagozata és Ciszterci Egyházközség nyílt pályázatára, amelyre profi és amatőr kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek alkotásait várták.
A kiállított műveket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri válogatta. A bíráló bizottság a művészi érték, az esztétikai megjelenés, az ötletesség, a technikai kivitelezés és az eszmeiség alapján döntött az alkotásokról, de figyelembe vette a készítők személyét is.
A tárlat anyagáról a hagyományokhoz híven a Magyar Kézművességért Alapítvány Betlehemi képeskönyv - 2012 címmel háromnyelvű albumot jelentetett meg, amelyben a kiállításra bekerült összes alkotó egy-egy művének színes tárgyfotója szerepel.
A kiállítás december 13-tól egy hónapon át látható.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 119 vendég böngészi