Főoldal tárlat Díjátadás és kiállításmegnyitó a szentendrei Barcsay Múzeumban (MTI)

Díjátadás és kiállításmegnyitó a szentendrei Barcsay Múzeumban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2013. január 11. - Szentendre - Barcsay Jenő festőművész születésnapjához kapcsolódva hétfőn adják át a Barcsay-díjakat a 2012-es év kitüntetettjeinek, Könyv Kata és Külüs László Ákos festőművészeknek, és ekkor nyílik meg a két fiatal alkotó közös tárlata is a szentendrei Barcsay Múzeumban – mondta el az MTI-nek Herpai András művészettörténész, a kiállítás kurátora.
A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, illetve utódja, a Ferenczy Múzeum hosszú évek óta közösen fáradozik azon, hogy minél szélesebb körben tegye közkinccsé Barcsay Jenő művészetét és munkásságát. Ennek részét képezi az évenként megrendezett, a festő születésnapjához – január 14-éhez – kapcsolódó díjátadás, valamint a kitüntetett művészek közös kiállítása a szentendrei Barcsay Gyűjteményben – foglalta össze az esemény hátterét a kurátor.
A zsűri - köztük Balogh László és Deim Pál festőművészek - a díjjal azokat a frissen végzett, fiatal pályakezdő művészeket ismeri el, akik tehetségükkel kiemelkednek kortársaik közül. „Az elmúlt évek díjazottjaira visszatekintve látható, hogy a progresszív magyar kortárs művészet szinte minden ága képviseltette magát” – mutatott rá a művészettörténész.
A Képzőművészeti Egyetemen 2008-ban végzett Könyv Katát bemutatva Herpai András elmondta: mesterei között találni Károlyi Zsigmondot és Gaál Józsefet. „Már-már fotórealista képeket hoz létre, ugyanakkor mögötte megjelenik a „mondanivaló”, amely a mindennapi életre reflektál, egymás mellett ábrázolt tárgyai pedig sokszor meghökkentő kapcsolatokat alkotnak”.
A többek között Szentgyörgyi József és Nagy Gábor tanítványaként szintén a Képzőművészeti Egyetemen tavaly diplomázott Külüs László Ákosról szólva a művészettörténész kiemelte: képei absztrakt, nonfiguratív irányba mutatnak, s bár homogén felületeivel, nagy vásznaival és élénk színeivel az érzelmeket célozza meg, logikai képépítést alkalmaz, így ez a fajta szemléletmód  Barcsayval rokonítja. „Képeinek jellegzetes eleme, az erős színek szinte szétfeszítik a vásznat” – tett hozzá.
Az 1989-ben Barcsay Erzsébet által alapított díjat hétfőn adják át a művész jogörökösei, Kónya Márta és Kónya Ferenc a szentendrei Barcsay Múzeumban. A két fiatal művész közös kiállítása március közepéig látható.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 193 vendég böngészi