Főoldal Sajtószemle Új budapesti fõpolgármester Izraelbõl?

Új budapesti fõpolgármester Izraelbõl?

E-mail Nyomtatás PDF
Eva M.
Eva M. Amichay valamikori Judapestrõl beszél
2005. december 20.
Az ideje egy részét még mindig Tel-Avivban töltõ városgazdász Eva M. Amichay eltökélte, hogy megméretni magát Demszky Gáborral szemben a 2006-os fõpolgármester-választáson. A városgazdász, aki nyiltan vállalja izraeliségét, független jelöltként kíván indulni.
- Ha a budapestiek megértik, hogy a város jelenlegi helyzetében nem egy pártpolitikusra, hanem egy városgazdászra van szükség; hogy az ismert rossz helyett érdemes megkockáztatni az ismeretlent, legalább esélyt adva a jobbra; hogy egy polgármesternek nem a televízióban kell lennie naponta, hanem a város utcáit bejárnia gyalog - akkor engem választanak. Ha viszont továbbra is bíznak a be nem váltott ígéretekben, akkor nem engem - mérlegeli esélyeit Eva M. Amichay. A jelenleg ideje egy részét Tel-Avivban, másik részét pedig Budapesten töltõ városgazdász szeretné megméretni magát Demszky Gáborral szemben a 2006-os fõpolgármester-választáson. Véleménye szerint ugyanis gyökeres változásra van szükség. A városgazdász szerint az izraeli fõvárosban is csak annyival jobb a helyzet, hogy a lakosság sokkal tudatosabban követeli a jogait a városvezetéstõl, mint a budapestiek.
Új gondolkodásmód, kevesebb áltatás
Eva M. Amichay szerint legelõször szemléletváltozásra van szükség. "Mindenki panaszkodik, hogy a város kerületekre szabdaltsága miatt irányíthatatlan. Úgy valóban nem lehet elõrelépni, hogy az egyik helyen lévõ gondot áttereljük a város másik részébe. Felháborító, hogy a budai elitnegyedekbõl kipaterolták a teherautókat anélkül, hogy megoldanák az alapvetõ gondot, az átmenõ forgalomnak biztosított pályával. A közlekedési káosz, a korrupció, a környezetszennyezés csak ezek után jön, mint sürgõsen megoldandó szakmai feladat" - véli a fõpolgármester-aspiráns. Hozzátette: alapvetõen át kell értékelni a város közlekedési rendszerét is. "Ne áltassa senki az embereket, hogy a 4-es és az 5-ös metró megoldja a jelenlegi gondokat. Sokkal fontosabb, ráadásul olcsóbb és gyorsabb is a villamos rehabilitációja, a valamikor kitûnõen mûködõ, de mára szétdarabolt hálózat helyreállítása."
Okos gazdálkodással mindenre jut
A városgazdász szerint nem kell állami vagy EU pénzesõ ahhoz, hogy a város jól mûködjön, csupán a meglévõ forrásokat kell okosan felhasználni. Eva M. Amichay szerint egy város nem függhet sem kormányzati széljárástól, sem politikai kapcsolatoktól: tiszta helyzetet kell teremteni, hogy a város eltartsa önmagát.

Népszerûség helyett elismertséget akar

Mint mondja: ismertségre szüksége van, és szerinte fõként azt a programot kell, hogy megismerjék az emberek, amelynek alapjait két év módszeres munkájával tette le. Ezt az elkövetkezendõ idõben a legjobb szakemberek segitségével épiti tovább. - Nekünk nem kell tanulóidõ, a csapat azonnal megkezdheti azt a munkát, amelyet 15 éve hiába remél a város vezetõitõl" - mondta Eva M. Amichay a FigyelõNetnek. Hozzátette: független jelöltként kíván indulni, így az elsõ megmérettetés kétség kívül a jelöléshez szükséges kellõ számú támogató megszerzése lesz.

Személyével harcolna az antiszemitizmus ellen

Eva M. Amichay közölte: "tisztában van a mai antiizraeliségbe bújtatott, de meglévõ antiszemitizmussal, és azzal, hogy nyiltan vállalja izraeliségét, szembenéz vele". "Abszurdnak tartom, hogy Budapest hivatalos honlapján a város történetét képesek voltak úgy leírni, hogy a zsidó szó sem szerepel benne, nemhogy a zsidók aktiv részvétele a nagyváros létrehozatalában. Ezért, feladatomnak tartom a tudatlanság felszámolását e tekintetben, mert hiszem, hogy csak az egymás alapos megismerése szüntetheti meg az idegengyûlöletet. Meggyõzõdésem, hogy az antiszemitizmus elleni gyógymódok egyike lehet, ha a valamikori Judapest fõpolgármestere egy nõ, aki büszkén vallja magát izraelinek is" - fogalmazott. Mint városgazdász többször, több helyen ajánlotta fel munkáját és szaktudását, erre azonban sem Demszky Gábor, sem Kóka János nem reagált érdemben. Ekkor döntött a jelenlegi városvezetés leváltása mellett - közölte a FigyelõNet.
Módosítás dátuma: 2005. december 23. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 119 vendég böngészi