Főoldal tánc Azt szeretnék, ha az alapműveltség része lenne a néptánc (Szoljon)

Azt szeretnék, ha az alapműveltség része lenne a néptánc (Szoljon)

E-mail Nyomtatás PDF

2013. február 17. - Csárdás a tesiórákon

A törökszentmiklósi iskolákban nem mindig labdapattogás hallatszik a tornatermekből a testnevelésórákon. Előfordul, hogy a terem ajtaja előtt megállva fülbemászó muzsikák hallatszanak ki. Aki pedig be is pillant egy-egy terembe, néptáncos gyerekeket lát.
- A helyi általános iskolák, és a szajoli oktatási intézmény első- és ötödik évfolyamán, valamint a miklósi gimnázium kilencedik évfolyamán szeptembertől testnevelésórákon a néptánc alapjaival is ismerkedhetnek a gyerekek, fiatalok.
Ez, abban a rendszerben, ahogy nálunk működik, egyedülálló – mondta el Szilágyiné Polgár Anita. A helyi néptánccsoport egyik vezetőjeként ő (is) szervezi a táncórákat, felel az oktatásért. Az órákat pedig férje, Szilágyi Erik munkatársaival együtt tartja.
– Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok már gyermekkorban megismerkedjenek hazájuk, a magyar nép kultúrájával, s ezáltal erősödjön az identitásuk. Nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincse a magyar néptánc, s tudjuk, hogy sehol a világon nincs ilyen gazdag zenei- és tánckultúra, mint itt, a Kárpát-medencében.
Mi nagyon szeretnénk, ha az alapműveltség rész lenne a magyar népművészet, közötte a néptánc. Ezt a mostani lehetőség jó alap lehet ehhez. És ezért kezdeményeztük és működtetjük – emelte ki a szervező. Hasonlóan gondolják az érintett oktatási intézmények (a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, a Pánthy Endre Katolikus Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Általános Iskola és a szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola) vezetői is, akik támogatták a néptáncoktatást.
– A tánc fontos az ember életében, örülünk, hogy a diákjaink megismerkedhetnek a néptánc alapjaival – emelte ki Virágné Katona Zsuzsanna. A törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református, Tagozatos Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó igazgatója hozzátette: mindezért éltek ők is a lehetőséggel, hogy a mindennapos testnevelés keretében néptáncoktatás is helyet kapjon.
– Megismerkednek a ritmussal, a zenével, ami rengeteg mindennek alapja, ezek ismeretében számos dolgot könnyebben tanulnak a gyerekek. Mindezek mellett fejleszti a mozgáskultúrájukat. Összességében tehát mindenképpen pozitív hozadéka lehet a tánctanulásnak – tette hozzá az igazgató.
A szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskolában is várakozással néztek a lehetőség elé. A néptáncoktatást nagyon hasznos, különleges elfoglaltságnak tartják.
– Örömmel egyeztettünk a néptáncoktatókkal, az órák mostanra rendszeresen zajlanak – mondta el Némethné Gerecs Judit, a szajoli iskola igazgatója.
A mindennapos testnevelés keretében zajló néptáncoktatásnak köszönhetően Törökszentmiklóson közel négyszáz, Szajolban pedig 80 gyerek mindennapjai részévé válik a tánc. A gyerekek év végén be is mutatják majd szüleiknek, tanáraiknak, mit sajátítottak el.
Törökszentmiklóson nagy hagyománya van a néptáncoktatásnak, már az ötvenes évekből is vannak emlékek, hogy néptánccsoport működött. A jelenleg, a városi művelődési központ saját csoportjaként működő Miklós Néptáncegyüttes 37 évvel ezelőtt alakult, tagjaik száma mára megtriplázódott, több mint 150 fiatal és felnőtt ropja együtt.
Az együttes rendszeresen fellép városi-, megyei rendezvényeken (jelenleg a március 15-ei előadásra készülnek), hazai-, sőt külföldi fesztiválokon is sikerrel szerepelnek. Számos elismerést is kapott már a néptánccsoport, a város önkormányzata – mely mindig kiemelten kezeli a csoportot – Pro Urbe-díjjal is kitüntette már az együttest.

 

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 77 vendég böngészi