Főoldal fotó Nemzetközi fotóverseny győztes sorozatai érkeztek Budapestre (MTI)

Nemzetközi fotóverseny győztes sorozatai érkeztek Budapestre (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2013. március 7. - Női sorsok címmel a Marie Claire nemzetközi fotóverseny tíz nyertes sorozatából péntektől látható kiállítás a Mai Manó Házban Budapesten.
Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora a tárlat csütörtöki sajtóbejárásán elmondta, hogy a tíz fotósorozat mindegyike tíz-tíz képből áll, és két téma köré osztható. Az egyikben egyéni helyzeteket és sorsokat mutatnak be (a kiállított sorozatok nagy része ilyen), a másikban a nőket közösségi csoportokban vagy azok tevékenységében jelenítik meg.
"Vannak dokumentarista képek, amelyek a valóságból indulnak ki, de vannak olyanok is, amelyek kontextusba helyezve érik el hatásukat" - hangsúlyozta.
A Csempészek című díjnyertes alkotást a brit Jackie Dewe Mathews készítette, és a Brazíliában drogkereskedelem miatt bebörtönzött külföldi nők helyzetét mutatja be. A sorozatban négy lecsukott nő portréja, valamint a helyszínt bemutató felvétel is szerepel.
Az olasz Alessandro Vigano Elhagyott című fekete-fehér fotósorozatán feketébe öltözött, lefátyolozott nők csoportja látható. A nőknek csak a sziluettjük vehető ki, fehér kezük pedig kivillan a fekete háttérből. A fotós a Canosa di Puglia utcáin minden év nagyszombatján Szűz Mária szobrát kísérő ünnepi menetet rögzítette.
A szintén olasz Guia Besana Baby Blues című konstrukciós fotósorozatában tíz képen keresztül mutatja be az anyává válás folyamatát. Olasz fotós Fausto Podavini is, akinek Mirella című sorozata a negyven éve együtt élő idős pár történetét meséli el a női törődés tükrében.
Látható még sorozat szélsőséges orosz punknőről és gyermekéről, tuberkulózisban szenvedő nőkről, nápolyi tizenéves anyákról, a kurd munkáspárt amazonjairól és csecsenföldi asszonyokról is.
László Erika, a magazin főszerkesztője elmondta, hogy a 34 országban megjelenő női magazin tavaly hirdette meg először nemzetközi fotópályázatát. Ez a világon az első olyan, díjazással járó nemzetközi pályázat, amelyre a világ bármely pontján élő professzionális fotográfusok a nők helyzetéről szóló képsorozatokkal pályázhatnak.
A 311 induló között hét magyar fotós is szerepelt. László Erika tájékoztatása szerint az utazó tárlat a párizsi bemutatkozás után érkezett Budapestre, ahol egy hónapig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 220 vendég böngészi