Főoldal múzeum Déri Múzeum: felmérik a Munkácsy-trilógia állapotát (MTI)

Déri Múzeum: felmérik a Munkácsy-trilógia állapotát (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Debrecen, 2013. április 2. - A Déri Múzeum igazgatója vizsgálatot rendelt el a három Munkácsy-kép - az Ecce homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt - aktuális állapotának felmérésére, amelynek eredményéről tájékoztatják a közvéleményt - jelezte az intézmény kedden közleményben az MTI-nek.
A dokumentum egyidejűleg cáfolja azt a sajtóértesülést, amely szerint szállítás közben maradandóan megsérült volna az Ecce homo.
"2012 nyarán a bécsi Künstlerhausból Debrecenbe történő szállítás során Munkácsy Mihály Ecce homo című festményének vászna egy részén a kibontás után deformálódást észleltek a restaurátorok. Ez a deformálódás megnyomódás következtében keletkezett. A restaurátorok alaposan megvizsgálták a festményt és elvégezték a szükségesnek ítélt beavatkozásokat. Azonnal nem értek el kielégítő eredményt, de a főrestaurátor annak a reményének adott hangot, hogy a feszítés során - és a megfelelő klíma hatására - megszűnik a vászon elváltozása. Már a felfeszítés során örömmel lehetett látni a vászon kisimulását. Hetek múlva teljesen eltűnt a deformálódás, vagyis nem történt maradandó sérülés" - részletezte a történteket a múzeum közleménye.
A dokumentum szerint az Ecce homo Bécsből Budapestre történő szállítását nem a Déri Múzeum rendelte meg, hanem a Magyar Nemzeti Galéria, így a szállító céget sem a Déri Múzeum választotta ki.
Ilyen méretű képek (az Ecce homo 405x650 cm nagyságú) szállítása mindig veszélyeket rejt magában. Az elmúlt két évben a Munkácsy-trilógiát több helyszínen (Pécsett, Budapesten és Bécsben) is bemutatták. Ezt a Déri Múzeum rekonstrukció miatti zárva tartása tette lehetővé és indokolttá - olvasható a közleményben, amely emlékeztetett arra, hogy nemzetközi együttműködés jött létre Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Galéria, a Munkácsy Alapítvány, a Künstlerhaus Wien és a Déri Múzeum között. A közönség részéről ugyanis elementáris igény mutatkozott a képek együttes megtekintésére. "Ládában, feltekerve tartani az Ecce homót felelőtlenség és pazarlás lett volna".
Az elmúlt év nyarán remélhetőleg végleg hazatért a trilógia. A Déri Múzeum Munkácsy terme jelentős átalakításon ment keresztül: európai színvonalú lámpák biztosítják a tökéletes megvilágítást, sikerült teljesen besötétíthetővé tenni a termet, és biztosított a képek állagának védelme is. 2013. január 21-től a látogatók számára adott a lehetőség, hogy fényjátékkal kísért bemutató keretében nézzék meg a festményeket - olvasható a Déri Múzeum közleményében.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 247 vendég böngészi