Főoldal népzene Jávorszky Béla Szilárd megírta a magyar folk történetét (MTI)

Jávorszky Béla Szilárd megírta a magyar folk történetét (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2013. április 4. - Négy évtizeddel ezelőtt nyílt meg a Liszt Ferenc téri Könyvklubban az első táncház, az évforduló alkalmából jelent meg a magyar népzene és világzene történetét feldolgozó első átfogó könyv. Jávorszky Béla Szilárd munkája egyszerre kultúrtörténeti anyag, szakkönyv és olvasmányos sztori.
A magyar folk története című kötetet a fővárosi Örkény István Könyvesboltban mutatták be csütörtökön. Kovács András Sándor, a könyvet megjelentető Kossuth Kiadó vezérigazgatója kiemelte: a rengeteg adatot tartalmazó, forrás értékű munka a Hagyományok Házával és a Fonó Budai Zeneházzal szoros együttműködésben jött létre.
A könyv szakmai lektora, Berán István arról beszélt, hogy a legjobb időben lát napvilágot a hiánypótló könyv, hiszen a magyar táncház módszer 2011-ben felkerült az UNESCO, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete szellemi kulturális örökség listájára. A 300 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált, élményszerű visszaemlékezésekkel tarkított kötet rendkívüli alapossággal, a népzenészek, a kutatók teljes körével, tényszerűen és objektíven ad számot az elmúlt negyven évről - fűzte hozzá.
Az anyag feltárja a társadalmi, kulturális és zenei gyökereket, bemutatja a táncházmozgalom létrejöttének háttérét. Ismerteti a különféle irányzatokat, és azok létezését is rögzíti, amelyek kevéssé ismertek. "A táncházmozgalom eleven valóság" - hangsúlyozta a lektor.
A könyv szól az újabb nemzedékeknek is, amelyek még csak most ismerkednek ezzel az élettel teli világgal, és természetesen azoknak az aktív részvevőknek, akik a fiatalságukat szívesen töltötték ebben a közegben.
Sebő Ferenc, a táncházmozgalom egyik alapítója szerint a táncház nem egyszerűsíthető le a paraszti kultúra jelenségeként, hanem urbánus, közösségi forma. Ezt erősítette meg Halmos Béla, a mozgalom másik úttörője, aki Japánban szerzett friss élményeit osztotta meg a bemutató résztvevőivel. Mint kiemelte, a távol-keleti országban - ahol együtt jártak még a táncházmozgalom kezdete előtt - ma tökéletesen beszélik a táncházi "nyelvet".
A könyv jelentőségét Halmos Béla abban látja, hogy Martin György 1982-ben megjelent elemző cikke óta ez az első szakmailag helytálló munka. "A kötet a kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának és műveinek értékelésével elősegíti a magyar nép- és világzene szerepének, helyének, értékeinek megismerését" - szögezte le.
A szerző, Jávorszky Béla Szilárd újságíró - korábban mások mellett A magyar rock története 1-2. című kötet készítője - elmondta: következő könyveiben a magyar dzsessz, majd a magyar kortárszene történetét dolgozza fel.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 324 vendég böngészi