Főoldal Soproni Arcok Anno Városvezetők Lackner Kristóf (1571-1631)

Lackner Kristóf (1571-1631)

E-mail Nyomtatás PDF


Lackner Kristóf jogász, polgármester Sopronban született 1571. november 18-án.

Lackner Ádám vagyonos aranyműves és Schiffer Borbála fia. A család a bajor Pfalzból származott, és a XVI. században telepedett le Sopronban. Anyját nyolc éves korában elvesztette, atyja ezután csakhamar fiát a magyar nyelv megtanulása végett az akkori híres csepregi iskolába küldte, ahol a jó hírű Gabelmann Miklós tanár vette pártfogásába, akit midőn Grazba áthelyeztek, oda is követett.
Fiatalon kitanulta az ötvösséget is. Grazból Saurau báró a tehetséges fiút 1590-ben meghívta fiához tanítónak, és 1591-ben mindkettőt Paduába küldte az egyetemre. Lackner itt a jogi tanulmányokra adta magát és 1592-ben már megküldte a városi tanácsnak vitairati tételeit. Négy évi tanulás után jogi doktori oklevelet nyert. Ez volt az első eset, hogy a római katolikus paduai egyetemen protestánst, a vallási eskü elengedésével, doktorrá avattak.
Ekkor beutazta egész Olaszországot és 1597-ben tért vissza szülővárosába, ahol ugyanazon évben megválasztották a belső tanácsba. 1599-ben tanácsos, 1613-ban először volt polgármester, és e hivatalt megszakítás nélkül hatszor nyerte el, sőt 1630-ban is, midőn már betegeskedett, közakarattal újra kényszerítették ezen hivatal viselésére. Így 32 évi hivataloskodása alatt 11 évig volt polgármester, hatig városbíró és 15-ig tanácsos. Ezen kívül többször volt a város országgyűlési követe, s csaknem folytonosan tagja azon küldöttségnek, mely a város részéről a prágai királyi udvarhoz ment.
Sokat tett azért, hogy Sopronban meghonosítsa az európai műveltséget. Soproni Tudós Társaságot alapított, színműveket írt, gondoskodott a külvárosok védelméről, a Magyar kapu maradvány ma is látható a Magyar utca 24-es számú házba beépítve.
Alapítvánnyal gondoskodott idős emberek ápolásáról és a török fogságban lévő soproniak kiváltásáról. A tehetséges soproni diákok külföldi tanulásának támogatásához ösztöndíjat alapított.
Bocskai István és Bethlen Gábor idejében neki kellett gondoskodnia a város védelméről, a támadásoktól és zsarolásoktól való megmentéséről. Érdemei elismeréséül II. Mátyástól magyar nemességet, II. Ferdinándtól pedig főkapitányi és titulo et privilegiis comitis palatini címet nyert. A latinul író, német anyanyelvű, de magyarul is jól tudó polgármester szoros kapcsolatban állt a magyar főnemesekkel.
1631. december 29-én hunyt el Sopronban.
Lackner Kristófnak nem voltak utódai. Végrendeletében teljes vagyonát Sopronra hagyta.

http://elmenynektek.blog.hu/2017/02/24/egy_brilians_varosatya_a_personal_branding_es_politikai_marketing_titkok_tudoja?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

 

 

Módosítás dátuma: 2017. február 28. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 165 vendég böngészi