Főoldal tárlat Fodor József festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Nagybányán (MTI)

Fodor József festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Nagybányán (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Hódmezővásárhely, 2013. május 28. - Az egyik "legvásárhelyibb" vásárhelyi festőművész, Fodor József alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Nagybányán, a magyar festészet ikonikus helyszínén május utolsó napján.
A Nagybányai Művészeti Múzeumban nyíló tárlat Hódmezővásárhely és a máramarosi település testvérvárosi együttműködése nyomán jöhetett létre - mondta el Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója a kiállítás anyagát bemutató keddi sajtótájékoztatón.
A krónikás festőnek is nevezett Fodor József 1935. december 9-én Hódmezővásárhelyen született. 1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz szakán. A Vásárhelyi Műhely tagjaként rendszeres kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállítása volt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, a kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül vezette a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat.
Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a helyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el, 1984-ben megkapta az Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. 2004-ben Mártély, míg 70. születésnapja alkalmából Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává.
A nagybányai tárlat anyagát úgy állították össze, hogy a festmények művészeti értékük folytán a magyarul nem feltétlenül beszélő, Hódmezővásárhelyt nem ismerő érdeklődők számára is élményt jelentsenek. A mintegy harminc festmény között a csendéletek mellett a legnagyobb számban tájképek találhatók, több is Mártélyon készült, néhány pedig Hódmezővásárhely jellegzetes alföldi településszerkezetét örökíti meg - közölte a művészettörténész.
A kiállítás képeit főként a 2007-ben elhunyt Fodor József hagyatékából és a Tornyai múzeum anyagából válogatták össze, de kölcsönzött képeket a tárlatra az önkormányzat, valamint több magángyűjtő is - tette hozzá Nagy Imre.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 147 vendég böngészi