Főoldal muzsika Soltész Ágnes hegedűművész kapta a Komor-plakettet (MTI)

Soltész Ágnes hegedűművész kapta a Komor-plakettet (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. május 29. - Soltész Ágnes, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának - az Operaház együttesének koncertmestere vehette át Ókovács Szilveszter főigazgatótól és Héja Domonkos főzeneigazgatótól az idei Komor Vilmos-emlékplakettet.
Soltész Ágnes 1996-ban lett tagja a zenekarnak, egy évvel később már az év zenekari művésze volt - közölte az MTI-vel Balla Zoltán kommunikációs projektvezető. Héja Domonkos főzeneigazgató méltatásában kiemelte, hogy a díjazott mindennek birtokában van, amivel egy koncertmesternek rendelkeznie kell, munkájában kifinomult érzékkel választja meg a szeretet, a türelem és a szigor arányait.
Ókovács Szilveszter is Soltész Ágnes munkáját méltatta, külön kitért arra, hogy jelenléte nyugalmat és biztonságérzetet ad a zenésztársaknak.
A plakett átvételekor a koncertmester köszönetét fejezte ki szüleinek és családjának, és hangsúlyozta: a díj az egész zenekar elismerése, amely a jövőben is magas színvonalú munkavégzésre ösztönzi mindnyájukat.
Az ötéves korától hegedűtanulmányokat folytató Soltész Ágnes 1983-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, Répássy Györgyi tanítványa volt. Három évvel később második helyezett lett a Szombathelyi Koncz János Országos Középiskolai Hegedűversenyen, valamint első az Országos Vonósnégyes Versenyen. 1991-ben megnyerte a budapesti Hubay Jenő Hegedűversenyt, majd az Amabile Vonósnégyes első hegedűseként I. díjat nyert a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen.
Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1992-ben, ahol Kóté László és Mihály András voltak a tanárai. Ettől az évtől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, valamint a Nemzeti Filharmónia ösztöndíjasa.
Az elmúlt években részt vett Ruggiero Ricci, Végh Sándor, Varga Tibor, Fenyves Lóránt, Wolf Endre és az Amadeus vonósnégyes mesterkurzusain. Gyakori szereplője a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeinek. Koncerteket adott Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Angliában, Ausztriában, Görögországban.
A Komor-plakett hagyományát 1978-ban Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész, karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész kezdeményezte. Évente adják át az elismerést az Operaház egy-egy olyan művészének, korrepetitorának vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye alapján arra leginkább érdemes. A plakett Borsos Miklós alkotása.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 138 vendég böngészi