Főoldal Modellvilág Magyar népi motívumokkal ékesített divatkollekciókat mutattak be Washingtonban (MTI)

Magyar népi motívumokkal ékesített divatkollekciókat mutattak be Washingtonban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Washington, 2013. július 1. - Hrivnák Tünde kizárólag kalocsai, valamint Molnár-Madarász Melinda (Meyke) kalocsai, matyó, kalotaszegi és torockói motívumokat felhasználó kollekcióival mutatkozott be a magyar divatvilág több alkalommal is Washingtonban a Smithsonian Folklife Festival égisze alatt zajló Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram keretében.
Hrivnák Tünde az MTI-nek elmondta, hogy a szlovák hagyományokat őrző Tótkomlóson "beleszületett" a ruhák világába, mert édesanyja és nagyanyja is varrónő. Már kislány korában arról álmodott, hogy magyar motívumokkal díszített öltözékeket fog készíteni. A békési stíluselemekről azután váltott kalocsai mintára, hogy a népművészetéről híres alföldi város polgármestere, Török Ferenc megkereste őt, mert szerette volna a régió kultúráját elegáns, korszerű megjelenítésében, mind minőségben, mind pedig értékben továbbvinni.
A tervezőnő műhelye a Spicy elnevezésű kollekcióval mutatkozott be Washingtonban.
"Nagyon sok külföldön élő magyar vásárol ezekből a ruhákból, de nagyon örülök annak, hogy Magyarországon is növekszik az érdeklődés irántuk" - jelentette ki Hrivnák Tünde.
Arra kérdésre, hogy a magyar motívumokkal ékesített ruhák mennyire lehetnek kelendők az amerikai piacon, Hrivnák Tünde elmondta, hogy munkái itt egyelőre leginkább internetes megrendelés alapján hozzáférhetőek, a bemutatók után azonban több amerikai, Amerikában élő magyar és osztrák érdeklődő is megkereste, és a vásárlási lehetőségekről érdeklődtek. A tervező hangoztatta, hogy a kalocsai városvezetés mögötte áll, és nagyobb megrendelések kielégítésére is lenne lehetőség, igaz, az eredeti kalocsai kézi hímzéssel készült darabok sohasem válhatnak tömegáruvá.
"Melinda szinte missziónak tekinti, hogy a magyar népi hagyományokat továbbvigyük a mai ruházatokban, ami remélhetően egyre divatosabb lesz" - nyilatkozott az MTI-nek a családi okok miatt otthon maradt tervezőt, Molnár-Madarász Melindát (Meykét) az amerikai fővárosban képviselő Forró Krisztina.
Meyke 2011-ben a torockói kollekciójával első díjat nyert a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza által kiírt Tetőtől Talpig pályázaton, tavaly pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium második Gombold Újra! - Divat a magyar című öltözéktervezési pályázatát nyerte meg.
Forró Krisztina a bemutatott munkákkal kapcsolatban hangsúlyozta: Meyke nemcsak a hímzéseket használja fel, hanem a ruhák hagyományos stílusát is, azokat a mai viseleti szokásokhoz igazítva. A tervező képviselője elismerte, hogy nehéz megtalálni a ruhák piacát, mert sokan nem értik azok szépségét, ám a színesebb hímzések, így a kalocsaiak népszerűek, ezek azonban a kézimunka miatt magasabb árfekvésűek.
A Meyke-kollekció bemutatásának különlegessége, hogy a ruhákat nem manökenek, hanem néptáncos lányok mutatják be, Fitos Dezső és Kocsis Enikő koreográfiájára.
Az amerikai főváros szívében július 7-ig tart még a világ élő kulturális örökségét bemutató Smithsonian Folklife Festival, amelynek díszvendége idén Magyarország.
Az SFF Washington legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett kulturális fesztiválja, látogatóinak száma minden évben egy-másfél millió, a média útján pedig akár 40 millió embert is elérhet. Magyarország első ízben meghívottja a rangos eseménynek, amelyen bemutatkozik a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 327 vendég böngészi