Főoldal tárlat Somogyi Győző-kiállítás nyílik Csáktornyán (MTI)

Somogyi Győző-kiállítás nyílik Csáktornyán (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Zágráb, 2013. július 3. - Somogyi Győző festőművésznek és grafikusnak Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művéhez készített illusztrációit bemutató kiállítás nyílik július 5-én, pénteken a horvátországi Csáktornyán (Cakovec).
Magyarország ezzel a kiállítással az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátországot köszönti a Zrínyiek ősi fészkében, a csáktornyai várban. A kiállítás szervezői a zágrábi magyar nagykövetség, a budapesti Balassi Bálint Intézet, valamint a tárlatnak helyet adó csáktornyai Muzej Medjimurja (Muraköz Múzeum) - tájékoztatta az MTI-t Dezső János zágrábi kulturális szakdiplomata.
Az ünnepélyes megnyitón részt vesz és beszédet mond a kiállítás kezdeményezője, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Az eseményen a budapesti Carmina Danubiana régizene-együttes muzsikusai Zrínyi korának katonazenéjéből adnak ízelítőt.
Gróf Zrínyi Miklós horvát bán 1651-ben megjelent hősi eposzában dédapjának állít emléket, aki 1556-ban hősiesen védte magyar és horvát vitézekkel Szigetvárt I. Szulejmán szultán ellen. A harc a vár elestével és Zrínyi halálával végződött, de a szultán is életét vesztette. A költő a mennyország és a pokol erőinek harcaként írja le az ostromot, az elesett keresztény vitézek megdicsőülnek. Az eposzt a költő testvére, Zrínyi Péter horvát bán fordította horvát nyelvre.
Somogyi Győzőnek ehhez a műhöz készülő mintegy 40 tusrajzát mutatja be a kiállítás. A rajzok egy része még nincs befejezve.
"Célom az, hogy a magyar és horvát nép egy közös szellemi alkotása egy kétnyelvű díszalbum formájában jelenjen meg, ezekkel az illusztrációkkal, a két ország közös kiadásában" - idézi Somogyi Győzőt a kiállítás kísérőanyaga.
Az 1942-ben Budapesten született Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész tárlata július 5-től július 28-ig, hétköznap 8 és 16 óra, szombaton és vasárnap 10 és 12 óra között tekinthető meg a letenyei határátkelőtől alig 30 kilométerre található Csáktornyán.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 153 vendég böngészi