Főoldal tárlat Szávoszt Katalin kerámiái és grafikái kiállításon (MTI)

Szávoszt Katalin kerámiái és grafikái kiállításon (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. július 18. - Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész mintegy 70 munkájából - kerámiákból, porcelánokból, grafikákból - nyílik gyűjteményes kiállítás augusztus 1-jén, csütörtökön a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galériában.

Szávoszt Katalin elmondta az MTI-nek, hogy az utóbbi tíz év munkáiból válogatta a Kapuk, házak, emberek címet viselő tárlat anyagát. Megemlítette, hogy legalább 40 grafikáját is kiállítja, ezek a rajzok állatfejű, különleges emberi karakterű figurák, szürreális világot mutatnak. A képek 2004 és 2008 között születtek, a kiállítási anyagnak csaknem a felét teszik ki.
Harminc-negyven darab kerámiája hatalmas kapukat és házakat ábrázol, festette, dekorálta őket. Részekből építette össze őket, mert nem fértek volna be az égetőkemencébe. Ezek az alkotások valójában sorozatok, mert ugyanazt a témát, formát variálta más tartalommal olyan címeken, mint Csillagkapu, Virágkapu, Lélekkapu, Sárkányos kapu vagy Szivárványos kapu.
Ahogy elmondta, négy évig a Herendi Porcelánmanufaktúra vendégtervezője volt, így a kiállításon vitrinekben mutat be tíz, kicsit erotikus porcelán női figurát a Nők kertje című sorozatból.
Szávoszt Katalin az iparművészeti főiskolán végzett, Schrammel Imre volt a mestere és a diploma megszerzése után ott maradt tanítani 25 évig. Most egy egyházi művészeti iskolában tanít. A kiállítás kurátora Sulyok Miklós, a tárlatot volt tanára, Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész nyitja meg.
A kiállítás egy hónapig, szeptember 1-jéig tart nyitva.

 

Módosítás dátuma: 2013. július 18. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 346 vendég böngészi