Főoldal népzene Sebestyén Márta ad koncertet vasárnap a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben (MTI)

Sebestyén Márta ad koncertet vasárnap a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


2013. július 20. – Sebestyén Márta ad koncertet Esterházy Pál korának zenéjéből a politikus, költő és zeneszerző halálának 300. évfordulójára emlékezve vasárnap este Fertődön, az Esterházy –kastélyegyütteshez tartozó marionettszínházban. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas énekesnő  Erdőkön, mezőkön járó címmel XVII–XVIII. századi énekeket szólaltat meg - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A koncerten közreműködik Andrejszki Judit csembalón és ütőhangszereken, Balogh Kálmán cimbalmon, Gombai Tamás hegedűn, Havasréti Pál bőgőn és tekerőlanton, továbbá Soós András brácsán, Szabó Zoltán dudán és tárogatón, Caius Hera barokk gitáron és lanton. A zenei programot a régi korok táncait népszerűsítő Company Canario históriás táncegyüttes fellépése színesíti az együttesalapító és koregráfus Aranyos Ágota művészeti vezetésével.
A különlegesnek ígérkező programban Esterházy Pál korának zenéje csendül fel, dallamok, amelyek   fennmaradtak az írott forrásokból, és énekek, amelyeket megőrzött a népi emlékezet.
Gróf Esterházy Pál halálának 300. évfordulóján emlékezik meg kora muzsikájának megidézésével Eszterháza (a mai Fertőd). 1711-ből származik a Harmonia Caelestis című műve, amely korabeli liturgikus dallamok feldolgozását tartalmazó zenei gyűjtemény. A kollekció jellegzetessége, hogy darabjai a népénekeket a barokk kidolgozottságával  vegyítik. A vasárnapi koncerten a megidézett kor dallamai hangzanak fel.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 93 vendég böngészi