Főoldal tárlat Rekordszámú alkotás érkezett a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra (MTI)

Rekordszámú alkotás érkezett a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Hódmezővásárhely, 2013. augusztus 5. – Rekordszámú, 768 alkotás érkezett a hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlatra, a zsűri ezek közül választja ki azt a mintegy kétszázat, amelyet a nagyközönség is láthat az októberben nyíló jubileumi kiállításon.
Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester a zsűrizés szünetében tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet minden esztendőben megrendeztek volna 1954 óta, egyedül a kétévente megtartott Velencei Biennále tekint vissza komolyabb múltra.
Az eredetileg meghívásos, a gyakorlatban azonban szabad beadású tárlaton olyan alkotók mutatkoznak be, akik valamilyen módon kötődnek Hódmezővásárhelyhez vagy a kiállítássorozathoz. A tárlat fődíja a Tornyai-plakett – Szabó Iván szobrászművész alkotása -, melyet minden alkotó életében egyszer kaphat meg. Az elismerés 1966 óta pénzdíjjal is jár, ez ma – az önkormányzat jóvoltából – a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom.
Nagy Imre művészettörténész, a zsűri elnöke elmondta, hogy a tárlatra 470 festmény, 130 grafika, 159 plasztikai alkotás és kilenc egyéb mű érkezett. A zsűrinek ezek közül kell kiválasztani azokat az alkotásokat, amelyeket a nagyközönség is láthat októbertől az Alföldi Galériában. A rekordszámú alkotás mellett az is nehézzé teszi a művészettörténészekből és képzőművészekből álló zsűri feladatát, hogy a beadott alkotások között sok a kifejezetten nagyméretű mű.
A jubileumi kiállításon a még élő Tornyai-plakettes művészek mindegyike szerepel legalább egy alkotással – tette hozzá a szakember.
A zsűri határoz a díjakról és munkajutalmakról is, a döntést azonban csak a kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra. A több mint egy tucatnyi elismerés között a tavalyi évtől átadják a fiatal festők nívódíját is. Az ezt kiérdemlő alkotó a 250 ezer forintos pénzjutalom mellett a következő esztendőben önálló kiállítással is bemutatkozhat Hódmezővásárhelyen.
A jubileumi tárlatot számos esemény kíséri, köztük az Emlékpontban egy a politikum és a képzőművészet kapcsolatát bemutató kiállítás is. Az Alföldi Galéria emeletén pedig az Őszi Tárlatok hagyományait bemutató állandó kiállítás nyílik.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 175 vendég böngészi