Főoldal tárlat Szalay Ferenc életművéből nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen (MTI)

Szalay Ferenc életművéből nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Hódmezővásárhely, 2013. augusztus 8. - Szalay Ferenc januárban elhunyt festőművész munkássága előtt tisztelgő kiállítás nyílik augusztus végén Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.
Nagy Imre múzeumigazgató a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jubileumi, 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat legfontosabb kísérőrendezvényeként megrendezendő kiállítás teljes képet ad a 82 évesen elhunyt művész munkásságáról.
Szalay Ferenc életműve szervesen összekapcsolódik a tárlatok történetével. Már a harmadik kiállításra adott be festményt és a több mint fél évszázad alatt százötven műve szerepelt a vásárhelyi tárlatokon. Munkáját a kiállítás fődíjával, Tornyai-plakettel is elismerték.
A múzeum emeleti termeiben Szalay Ferenc mintegy százötven festményét, grafikáját és néhány plasztikai alkotását láthatja a nagyközönség. A művek az ország különböző közgyűjteményeiből, magángyűjtőktől, valamint a családi hagyatékból érkeznek Hódmezővásárhelyre. A tárlat látogatói a Szalay-művek stiláris és tematikai változásait szemlélve hiteles képet kaphatnak majd a Vásárhelyi Őszi Tárlat koncepciójának és arculatának változásairól.
Tóth Károly művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a kiállításon szerepel a Képzőművészeti Főiskolát 1956-ban Szőnyi István tanítványaként freskófestő szakon elvégző Szalay Ferenc számos korai képe. Bemutatják a hetvenes években megjelent, bensőséges világot ábrázoló enteriőröket éppúgy, mint az ebben az időszakban készült nosztalgikus hangulatú portrékat.
A tárlaton kiemelt helyet kapnak a hatvanas évek eltűnőben lévő paraszti világát, a kollektivizálás okozta tragédiákat ábrázoló képek. A kiállítás anyagát pedig az 1980-as évek végén, az 1990-es években született finom festői értékeket felvonultató, lágyabb alkotások zárják - közölte a művészettörténész.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 307 vendég böngészi