Főoldal tárlat Szász Endre emlékkiállítás nyílik Kaposváron (MTI)

Szász Endre emlékkiállítás nyílik Kaposváron (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kaposvár, 2013. augusztus 10. - Szász Endre emlékkiállítás nyílik Kaposváron, a Vaszary Képtárban csütörtökön, a Munkácsy-díjas festőművész tiszteletére emléktáblát is állítanak a nyitónapon.
Tíz éve augusztusban hunyt el Szász Endre festőművész, tiszteletére Kaposvár és a Kaposvárért Közalapítvány állít emléktáblát augusztus 14-én - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A művész 1926-ban született Csíkszeredán. (Az emlékkiállítás megnyitóján Csíkszereda polgármestere is beszédet mond.) Anyai nagyszülei Kaposváron laktak, így éveket töltött a városban a Somssich Pál Gimnázium diákjaként. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után könyvillusztrációival vált ismertté. Legsikeresebb munkái azok a Villon illusztrációk voltak, amelyek lendületes, érzékeny vonalrajzukkal átlépték a kor kötelező naturalizmusát. Omar Khajjam verseihez készített illusztrációs sorozata 1964-ben a londoni British Museum pályázatán a XX. század harminc legszebb könyve közé került. A 60-as évek második felében fordult érdeklődése a grafikáktól a festészet felé. Kidolgozott egy rendkívül virtuóz festőtechnikát festékszóró pisztollyal és az olajfesték visszatörlésével. Jellegzetes képi motívumait allegorikus portrék sorozatában dolgozta ki.
Szász Endre a 60-as években elhagyta az országot, majd jó húsz évvel később visszatért Amerikából. A 80-as években tovább folytatta ikonikus portrésorozatát, és a Hollóházi Porcelángyárral együttműködve, porcelán alapra égetett kompozíciókban kísérletezte ki sajátos világának megvalósítását. A művész a festészet mellett iparművészeti tárgyak tervezésével is bővítette kollekcióját. Az Ajkai Üveggyárban kivitelezett üvegkristályok, továbbá szőnyeg- és bútortervek egész sorozata jelent meg a hazai műpiacon jellegzetes Szász-féle motívumokkal. A várdai kastély a művész által tervezett bútorokkal, a festményekkel, a látványos műtárgygyűjteménnyel és a gyönyörű parkkal művészetének romantikus kísérőjévé és kiegészítőjévé vált. A kaposvári Vaszary Képtárban rendezett emlékkiállítás e sokrétű életműbe ad betekintést.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 123 vendég böngészi