Főoldal muzsika Zárul az Eszterházi Vigasságok sorozat (MTI)

Zárul az Eszterházi Vigasságok sorozat (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. szeptember 4. - Vonósnégyesek parádéjával zárul Fertődön az Eszterházi Vigasságok 15 héten át tartó sorozata. A VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál első koncertje pénteken este hangzik el a fertődi Esterházy-kastélyban.
A vonósnégyes fesztivál évek óta a fiatal muzsikusgeneráció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye, 2013-ban díjnyertes angol, francia, dán, cseh, román és magyar vonósnégyesek koncertjeit élvezheti a közönség - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
A VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivált a Doric String Quartet hangversenye nyitja. Az együttes a brit Gramophone magazin szerint az egyik legjobb fiatal vonósnégyes. A vonósnégyes több más rangos kitüntetés mellett 2008-ban első díjat nyert az Oszakai Nemzetközi Kamarazenei Versenyen Japánban, valamint második helyezett lett a Paolo Borciani Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen Olaszországban.
Szombaton a Quatuor Voce lép fel az Esterházy-kastély Haydn termében. Néhány év leforgása alatt Quatuor Ysaye vezetésével a Voce több díjat nyert nemzetközi versenyeken, többek között Genfben, Cremonában, Bécsben, Bordeaux-ban, Grazban és Londonban. A kvartett örömmel szakítja ki a klasszikus zenét a koncerttermek hagyományos kereteiből, és a zenei kifejezés számos különböző formájával kísérletezik: új "hangot" kölcsönöztek például a némafilm mesterműveinek, Murnau, Lubitsch, Keaton, Vidor és Pabst alkotásainak.
Az idei Haydn Vonósnégyes Fesztivál egyik sztárfellépője a vasárnap este koncertező kolozsvári Arcadia vonósnégyes, amely igen rövid idő alatt nemzetközi sikereket ért el. A 2006-os kolozsvári Mozart-fesztivál keretében tartott vonósnégyes versenyen első díjat nyert, akárcsak 2009-ben a hamburgi nemzetközi kamarazenei versenyen, 2012-ben pedig megnyerte a Yehudi Menuhin által alapított Londoni Wigmore Hall Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt.
A felújított Marionettszínház átadója, május vége óta több mint félszáz hangversenyt láthatott-hallhatott ott a közönség. Fellépett Fertődön a komolyzene, az opera és a dzsessz több világsztárja, köztük Elena Mosuc, Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, Monica Groop, Jan Garbarek, a tízszeres Grammy-díjas Take 6 vagy Jean-Luc Ponty.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 156 vendég böngészi