Főoldal tárlat Kiállítással ünnepel a 40 éves szentendrei Vajda Lajos Stúdió (MTI)

Kiállítással ünnepel a 40 éves szentendrei Vajda Lajos Stúdió (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Szentendre, 2013. szeptember 8. - A Vajda Lajos Stúdió (VLS) fennállásának 40. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás pénteken a szentendrei MűvészetMalomban Miafene címmel - mondta el az MTI-nek Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész, a stúdió elnöke.
Vincze Ottó hangsúlyozta: a jubileumi kiállítás nem a 2002-es nagy, Műcsarnok-beli összefoglaló megismétlése, hanem az elmúlt tíz év bemutatása. A mostani kiállítás vezérgondolata, hogy miképp jelent meg az elmúlt tíz évben a VLS külön entitásként a hazai kortárs művészetben és hogyan kapcsolódott be a térség kortárs művészeti diskurzusába.
Történetüket felidézve a stúdió elnöke elmondta: a VLS históriája egy több korszakra és generációra tagolható történet, amely a tiltott-tűrt időszaktól ér el napjainkig.
A kezdeteket jellemezve úgy fogalmazott: az alternatív csoportosulás elutasította a konvencionalizmust, 1970-es, 1980-as évekbeli művészetük pedig egyaránt jellemezhető a szürreális, dadaista orientációval, valamint a szentendrei festészeti hagyományban gyökerező, geometria alapú, konstruktív festészettel és szobrászattal.
Az alapító tagok között találni az azóta elhunyt Matyófalvi Gábor (1947-1990) szobrászművészt, Aknay János Kossuth-díjas festőművészt, Holdas György Munkácsy-díjas szobrászművészt vagy ef Zámbó István Munkácsy-díjas festőművészt.
"A kilencvenes évek második felében azután úgy tűnt, hogy már-már a múlté a csoportosulás, azonban újra egy nagyon izgalmas, dinamikus időszak következett" - fogalmazott.
A harmincadik évfordulót követő korszak aktivitását jelzik egyebek mellett a Gödörben tartott kiállítások vagy a marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi kollektív tárlatok. De nemcsak új művek születtek, hanem új tagok is jelentkeztek, főleg a legfiatalabb korosztályból és újfajta művészetlátással is gazdagodott az egyesület.
Vincze Ottó kiemelte: a művészeti formáció működése azért is egyedülálló, mert a mai kurátori rendszerben a VLS önmaga kurátoraként lép fel, olyan közösség, ahol még valódi kapcsolatok vannak a tagok között.
A két helyszínen - a VLS Pinceműhelyben és a MűvészetMalomban - zajló esemény időbeli tagolást is jelent: az előbbiben nyíló kísérőkiállítás, a Vajda Klasszik az 1972-től 1982-ig terjedő időszakot öleli fel, míg a MűvészetMalom három szárnyában az elmúlt tíz év művei láthatók. A kiállítók névsora az alapítóktól a legfiatalabb korosztályokig terjed, köztük számos olyan művész is van, aki mögött már jelentős életmű áll.
Az eseményt többféle rendezvény is kíséri, többek között tárlatvezetés, koncertek és kerekasztal-beszélgetések.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 117 vendég böngészi