Főoldal tárlat Nagy érdeklődés kísérte a Mátyás-kiállítás megnyitását Firenzében (MTI)

Nagy érdeklődés kísérte a Mátyás-kiállítás megnyitását Firenzében (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Firenze, 2013. október 9. - Nagy érdeklődés közepette, több száz résztvevő előtt nyitotta meg a Mátyás király és Firenze című magyar tárlatot Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán a firenzei San Marco Múzeumban.
"Mátyás kard által szerzett dicsősége alig fél évszázad alatt elveszett, de szellemi öröksége több mint fél évezred múltán is ugyanolyan fényesen csillog" - mondta Doncsev András az idei Olasz-Magyar Kulturális Évad keretében rendezett kiállítás megnyitóján.
Az Emmi államtitkára kiemelte, hogy a tárlat egyik leglátványosabb tárgya Mátyás király Firenzében szőtt trónkárpitja, a Magyar Nemzeti Múzeum féltett kincse, amelyet erre a kiállításra restauráltak.
"A fonal szétszakadhat, de szövés során kiadhat mintázatokat is. Ezekben a mintázatokban benne van a magyar és az itáliai kultúra hagyománya, az értékmentés" - fogalmazott az államtitkár.     A megnyitón Tarlós István, Budapest főpolgármestere kiemelte, hogy Mátyás tette európai hírűvé Budát. "Ez a kiállítás a két ország közös ünnepe" - hangsúlyozta Tarlós István, hozzátéve, hogy az olasz és a magyar kultúra 15. századi találkozásának örökségét nemcsak őrizni kell, hanem át is kell adni a jövő generációknak.
Massimo Riccardo, az olasz külügyminisztériumnak az évadért felelős koordinátora azt hangsúlyozta, hogy a letűnt évszázadok közös művészeti öröksége nem a múlté. "Az évad éppen arról szól, hogy erre az örökségre építeni lehet" - jegyezte meg.
A Firenze központjában levő, a Dávid-szobrot őrző Akadémiával szomszédos San Marco Múzeum a város egyik leglátogatottabb kulturális intézményének számít. A január 6-ig látható kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) és a San Marco Múzeum közösen valósította meg.
"Jelentős kulturális eseményről van szó, mivel ez az első alkalom, hogy az Itáliával oly szoros kapcsolatban álló Mátyás királyról kiállítást rendeznek Olaszországban" - mondta Bodó Sándor, a BTM főigazgatója az MTI-nek.
A kiállítást rendkívüli érdeklődés kísérte a város kulturális életének képviselői és a firenzei magyar közösség részéről is.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 125 vendég böngészi