Főoldal tárlat Átadták a megújult zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumot (MTI)

Átadták a megújult zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumot (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Zebegény, 2013. október 10. – Átadták a felújított Szőnyi István Emlékmúzeumot Zebegényben, az eseményhez kapcsolódva megnyílt a Triznya Mátyás–Szőnyi Zsuzsa emlékszoba, valamint a Rejtett kincsek Szőnyi Zsuzsa gyűjteményéből című időszaki kiállítás is.
Az emlékházat Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára adta át csütörtökön.     Az államtitkár a 20. század egyik legfontosabb magyar festőművészéről szólva emlékeztetett: Szőnyi István és családja a második világháború során tanúsított példamutatásukkal kiérdemelték a Világ Igazai kitüntető címet (1984). Mint fogalmazott, Szőnyi István személyes gondjaként hordozta a nemzet sorskérdéseit, "emberi, művészi tartásának meghatározó szerepe van ma is nemzeti önismeretünk alakításában".
Hozzátette: minden magyar tudományos eredmény, művészi alkotás a magyar nemzeti tudatot erősíti, ezeket az eredményeket azonban ápolni kell, ahogy teszi ezt Szőnyi Zsuzsa. Klinghammer István hozzáfűzte: az állam számára a kultúra támogatásának minden formája nemcsak kötelesség, hanem lehetőség is, "hiszen ha a művészek kibontakozhatnak, erősíthetik hazánk megbecsültségét a világban".     Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a felújítással nemcsak régi fényét nyerte vissza az emlékmúzeum, de megvalósult Szőnyi Zsuzsa egyik nagy álma is, a Triznya-Szőnyi emlékszoba.     Szőnyi István 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum, 2013-tól a szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézménye. Köpöczi Rózsa művészettörténész, a kiállítások kurátora kiemelte, hogy az intézmény a kezdetektől megvalósítja a korszerű múzeum eszményét, hiszen kertjében már 1968-tól művészeti szabadiskola működik.     A kulturális kormányzat - a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből - 35 millió forinttal járult hozzá az épület felújításához. A látogatók a megújult fogadótérben és a korábban vetítőteremként működő új kiállítószárnyban láthatják Szőnyi István és Triznya Mátyás festőművészek hagyatékát, köztük a Triznya Mátyás-Szőnyi Zsuzsa házaspár római életének emlékeit. Új időszaki kiállításként pedig olyan különleges kollekció várja a közönséget, mint a Rejtett kincsek Szőnyi Zsuzsa gyűjteményéből című válogatás, amely a festő hagyatékából a lányához Rómába került festményeket és grafikákat mutatja be.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 187 vendég böngészi