Főoldal tárlat Több mint félszáz festmény kerül vissza a pápai Esterházy-kastélyba (MTI)

Több mint félszáz festmény kerül vissza a pápai Esterházy-kastélyba (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Pápa, 2013. október 27. - Több mint ötven festményt kap vissza a pápai Esterházy-kastély a Magyar Nemzeti Múzeumtól, az alkotásokat pályázati pénzből restaurálják.
A festmények egy része a kastély úgynevezett Ősök Csarnokában állt, amely az Esterházy család tagjait ábrázolja; a 26 festmény kettő kivételével mind visszakerül Pápára, kettő a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait gazdagítja - közölte az MTI-vel Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Pápa polgármestere.
Hozzátette: pályázati úton 14 millió forintot nyertek a festmények restaurálására, az önrésszel együtt 15,4 millió forintot költhetnek a festmények rendbetételére.
A polgármester szerint az Ősök Csarnoka képein - a családi portrékon - kívül más festményeket is visszakap Pápa: a Nemzeti Múzeummal kötött megállapodás alapján több mint 50 alkotás kerül vissza eredeti helyére.
Áldozó Tamás tájékoztatása szerint újabb pápai lakos jelentkezett és ajánlott fel nála lévő, eredetileg az Estreházyak tulajdonát képező tárgyakat; a férfi várhatóan november elején adja át az újabb használati tárgyakat.
Legutóbb 2011-ben került elő Esterházy-tulajdon, akkor egy 35 darabból álló herendi porcelán étkészletet ajándékozott a kastélynak egy férfi. Az Esterházy család által Herenden rendelt étkészlet Tercia-sorozatáról van szó, amelyet akkoriban kizárólag az uradalmi tisztek rendelhettek meg és készíttethettek el maguknak.
A most felajánlott tárgyakról egyelőre nem tudni többet, mint hogy egy étkészlet darabjai.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 68 vendég böngészi