Főoldal muzsika Caput mortuum (fidelio.hu)

Caput mortuum (fidelio.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

 


2013. november 8.   -   Tizenegyedik budapesti bérletsorozatát kezdi meg november 15-én a Pannon Filharmonikusok együttese. Idei koncertjeik összefoglaló címe, az Öt szín a programok segítségével bemutatott zenei korszakok és műfajok sokszínűségére utal.
Az első este színe a múmia- vagy egyiptomi barna. A műsort, amelynek megszólaltatásában a pécsi zenekar mellett az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes is közreműködik majd, Fritz Kreisler, Gyöngyösi Levente és Stravinsky egy-egy kompozíciója alkotja. A dirigens Bogányi Tibor lesz.
Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante című művét az előadók felkérésére, a két együttes közös játékára komponálta. A 37 éves, Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőt 2012 óta foglalkoztatja a Pannon Filharmonikusok rezidens komponistaként. A zenekar felkérésére írott első művét, a Pécsi iránti tiszteletét kifejező Ouvertura Sopianaensis nyitányát a tavalyi évad nyitókoncertjén mutatta be az együttes a pécsi Kodály Központban. A zenekar és a szerző szakmai együttműködése azóta - az új mű elkészültével - tovább mélyült.
„Egy szimfonikus zenekar ilyen mértékű bizalma a zeneszerző felé nagy megtiszteltetés, és Magyarországon igen ritka" - mondta Gyöngyösi Levente az ősbemutató kapcsán. Valóban, nálunk kevés példa születik arra, hogy egy vidéki zenei műhely egy adott szerzőt hasonló felkérésekkel foglalkoztasson, s ezzel  segítse a zeneszerzőt a munkájában, a Pannon Filharmonikusok azonban kiemelt szakmai küldetésének érzi, hogy támogassa a kortárs zenei alkotóművészetet. A most elkészült Gyöngyösi-mű a versenymű és a szimfónia jegyeit egyaránt magán hordozza, a concertáló jelleg az Amadinda Ütőegyüttes hangszereinek - marimba, xilofon, vibrafon és harangjáték - virtuóz játékában köszön vissza.
Az este egyébként voltaképpen teljes egészében a különlegességek és a kortárs zene jegyében telik majd. A Sinfonia concertante fölvezetéseként Kreisler: A kínai dobos című művét hallhatja a közönség, majd kínai tradicionális zenét szólaltatnak meg az előadók, az este második felében pedig Stravinsky Tavaszi áldozata hangzik el, melynek 1913-ban lezajlott, híresen botrányos ősbemutatója 100 évvel megelőzi ugyan a Gyöngyösi-művet, az alkotói gondolkodásban kulcsszerepet játszó ritmika mégis összekapcsolja a két művet.
A  budapesti bérletindító koncert műsora előző nap, november 14-én 19 órától hallható a pécsi Kodály Központban.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 369 vendég böngészi