Főoldal tánc Idén is nyílik a Balett Virága

Idén is nyílik a Balett Virága

E-mail Nyomtatás PDF
A díjátadás után lesz a Szentivánéji álom bemutatója
Pozsony.
A díjátadás után lesz a Szentivánéji álom bemutatója
Pozsony. Elõször 1977-ben Finnországban adták át balettmûvészeknek a Philip Morris cég által alapított Balett Virága Díjat, amelylyel kimagasló teljesítményt nyújtó balett-táncosokat tüntetnek ki, ezáltal a mûfaj fejlõdését és népszerûsítését is támogatva. Az alapítás óta a Balett Virága Philip Morris Díjat több európai országban is meghonosították. agy például Magyarországon is díjaznak vele táncosokat, olyan kiváló mûvészek kapták meg, mint Solymosi Tamás, Ladányi Andrea, Popova Aleszja, Volf Katalin, ifj. Nagy Zoltán, Juronics Tamás és mások. Szlovákiában 1995-tõl adják át évi rendszerességgel.
Ez ideig két kategóriában osztották ki a Balett Virága Philip Morris Díjat. Az év legjobb balettmûvésze klasszikus balett kategóriában, valamint Az év kimagasló tehetsége klasszikus balett kategóriában. Az idei, tizenegyedik évfolyamtól kezdve még egy kategória társul az eddigiekhez. A díj alapítói úgy döntöttek, mostantól a kortárs balett táncmûvészeit is jutalmazzák, s megalapították A legjobb táncmûvész kategóriát.
A 2005-ös év legjobb balettmûvésze klasszikus balett kategóriában a Balett Virága Philip Morris Díj jelöltjei: Andrej Kremz, a Szlovák Nemzeti Színház Balett-társulatának szólótáncosa, Ján Jamrich, a Besztercebányai Állami Színház szólótáncosa, Viktória ©imoneíková, a Szlovák Nemzeti Színház Balett-társulatának szólótáncosa, Katarína Kendrová, a kassai Állami Színház Balett-társulatának szólótáncosa.
A 2005-ös év kimagasló tehetsége klasszikus balett kategóriában három táncost jelöltek a Balett Virága Philip Morris Díjra: Klaudia Bittererovát, a Szlovák Nemzeti Színház Balett-társulatának szólótáncosát, Tomá1 Harvant, a kassai Állami Színház Balett-társulatának szólótáncosát és Silvia Najdenát, a pozsonyi Eva Jaczová Tánckonzervatórium diákját.
A 2005-ös év legjobb táncmûvésze kategóriában négy jelölt a Balett Virága Philip Morris Díj várományosa: Tomá1 Nep1inský, a besztercebányai Táncstúdió táncosa, Daniel Raeek szabadfoglalkozású táncos, Stanislava Vleeková szabadfoglalkozású táncos, valamit Tomá1 Danielis, a Szlovák Nemzeti Színház Balett-társulatának tagja.
A díjat január 20-án adják át a Szlovák Nemzeti Színházban. Az ünnepélyes díjátadás után – immár hagyományosan – balettbemutatót tartanak. Ezúttal a Szentivánéji álom címû balettel gazdagodik a Nemzeti repertoárja. Az elõadás zenéjét Peter Zagar szerezte, koreográfusa pedig svájci vendégmûvész, Etienne Frey, aki korábban már dolgozott a Nemzeti Balett-társulatával.
TALLÓSI BÉLA

Módosítás dátuma: 2006. január 12. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 318 vendég böngészi