Főoldal tárlat A tízezredik látogatót köszöntötték a soproni Munkácsy-kiállításon (MTI)

A tízezredik látogatót köszöntötték a soproni Munkácsy-kiállításon (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Sopron, 2014. február 5. - A tízezredik látogatót köszöntötték szerda délután Sopronban, a Munkácsy-kiállításon. Ekkora érdeklődés a városban legutóbb, az 1980-as években Szász Endre, Amerigo Tot és Szervátiusz Tibor tárlatánál volt – összegzett Horváth Zoltánné, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek.
Egy öttagú soproni család vehette át azt az ajándékcsomagot, amely a tízezredik látogatónak járt. "Már terveztük egy ideje, hogy megnézzük a kiállítást, de csak most volt időnk. Úgy gondoltuk, ez jó családi program lesz iskola, óvoda után. A gyerekeknek előzetesen annyit mondtunk, hogy egy ismert magyar festő munkáit láthatják, az élményeket pedig otthon megbeszéljük" - mondta az édesanya, Bolla-Kiss Márta.
A december 15-én nyílt Munkácsy-tárlatra naponta úgy százötven-százhatvanan voltak kíváncsiak. Legalább ennyi, sőt valamivel talán több érdeklődőre számítanak még a hétvégén is, amikor búcsúzik a Pákh-gyűjtemény Soprontól. Ezért szombaton meghosszabbított nyitva tartással, éjfélig fogadják a látogatókat – emelte ki Horváth Zoltánné.
A soproni Munkácsy-kiállításra 37 mű érkezett. Vidéki helyszínen ennyi Munkácsy-festményt még nem láthatott a közönség. A tárlat az Ásító inason kívül olyan ismert Munkácsy-alkotásokat is felvonultat, mint a Készülődés a papa születésnapjára, vagy a Cigányok az erdő szélén. De része a kiállításnak Hans Temple és Rippl Rónai József Munkácsy Mihályról készített arcképe is.
A Munkácsy-művek kedvéért volt, aki Debrecenből, Budapestről utazott a leghűségesebb városba. De osztrák, szlovák és orosz vendégei is voltak a tárlatnak. Sőt, akadt, aki háromszor nézte meg a kiállítást. Sopronból Békéscsabára költöztetik a tárlatot, aztán Münchenbe, Sanghajba és Moszkvába.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 115 vendég böngészi