Főoldal könyv Egy bolgár vallomásai - Új könyve jelenik meg Doncsev Tosónak (MTI)

Egy bolgár vallomásai - Új könyve jelenik meg Doncsev Tosónak (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. április 5. - Egy bolgár vallomásai címmel jelenik meg Doncsev Tosónak, a szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatójának legújabb könyve a Napkút Kiadó gondozásában.
Doncsev Tosónak ez már a negyedik önálló kötete magyarul, de bolgár nyelven is megjelent már ugyanennyi. A könyv címe, Egy bolgár vallomásai rímel Márai Sándor művének, az Egy polgár vallomásainak a címére és ez korántsem véletlen.
"Nagyon szeretem Márai Sándort, amikor csak szükséges, mindig tőle választok idézetet a munkám során" - mondta el az MTI-nek Doncsev Toso.
A kötet több műfajból, versből, elbeszélésből, kisregényből, emlékekből és esszékből szerkesztett alkotás. Vannak benne harminc évvel ezelőtt keletkezett írások és egészen friss, alig egy évvel ezelőtt írt esszé is - tette hozzá Doncsev Toso. Bár a könyvben szereplő írások közös ívre fűzve önálló kötetben először jelennek meg, de alig egy-két írás van csupán, amely folyóiratban eddig nem volt olvasható.
Aki Bulgáriában a tengerparton nyaral, annak feltétlenül látnia kell Neszebárt legalább háromszor: hajnalban, délben és alkonyatkor - olvasható a könyvben. Bulgáriában minden magyar úgy érezheti magát, mintha otthon lenne, hiszen a magyarokat mindig nagy szeretettel fogadják. Neszebár 1983 óta a világörökség része, két tucat romtemplomának csodás freskói a messzi múlt üzenetét tolmácsolják a mának, a hitről, a hősiességről, a szépségről és a harmóniáról regélnek - tette hozzá Doncsev Toso.
A könyv bemutatóját kedden tartják a Bolgár Kulturális Intézetben, az esten fellép Herczku Ágnes népdalénekes és Nikola Parov bolgár származású zenész, zeneszerző. A könyvet Pósa Zoltán író és Szondi György, a kiadó vezetője mutatja be, az érdeklődők Troján Tünde előadásában hallhatnak részleteket a műből.
Doncsev Toso Budapesten született magyar anyag és bolgár apa gyermekeként. A gimnázium után az ELTE bolgár szakán végzett. Az egyetem után dolgozott az Országos Széchényi Könyvtárban, a Bolgár Kulturális Intézetben, a bolgár követségen és a Sofia Pressnél is. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete, majd az Országos Bolgár Önkormányzat elnöke volt, közben három évig a Kisebbségi Kerekasztal, utána a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökeként is tevékenykedett. Munkái mellett megalapította a kétnyelvű Haemus kulturális folyóiratot, bolgár szerzőket fordít, a magyarországi bolgárokra vonatkozó kutatásokat folytat, a bolgár-magyar kulturális-irodalmi kapcsolatokkal foglalkozik. 2011-től a Magyar Kulturális Intézet igazgatója Szófiában.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 214 vendég böngészi