Főoldal tárlat V. Nagy Nándor alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen (MTI)

V. Nagy Nándor alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Hódmezővásárhely, 2014. április 8. - V. Nagy Nándor mintegy kilencven plasztikáját, grafikáját, festményét mutatják be csütörtöktől a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a képzőművész Genezis - Bennünk veszi kezdetét című első önálló tárlatán.
"Szeretném az embert vizuálisan és érzelmileg is eredeti, természetes állapotába visszahelyezni, egészen a kezdetekig, amelytől egyre többet tölt távol" - vallja V. Nagy Nándor.
Az idén negyvenéves alkotó úgy fogalmazott, a tárlat minden szempontból a kezdetet jelenti: egyrészt az eredetre, az emberiség hajnalára, másrészről első alkotói ciklusára - melynek e kiállítás a lezárását is jelenti - utal.
Nagy Imre művészettörténész szerint V. Nagy Nándor munkásságának fontos aspektusa, hogy 21. századi módon szólaltja meg az archaikus, az emberiség ősi hajnalán megfogalmazott lételméleti és művészeti kérdéseket.
V. Nagy Nándor gyerekkorától látogatta szülővárosában, Hódmezővásárhelyen a Fodor József és Sonkoly Tibor festőművészek által vezetett rajzszakkört, művészeti érdeklődésére Fekete János iparművész volt még nagy hatással, akinek a keze alatt kerámia szakos gyakorlatát végezte a Majolikagyárban. Az ezredforduló óta a Tornyai János Múzeum restaurátoraként dolgozik.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem szilikát-restaurátor szakára 2002-ben nyert felvételt. Ebben az időszakban fedezte fel az európai őskor a neolitikum, a rézkor és bronzkor művészi formavilágát, mely máig hatóan alakítja keramikusi-szobrászi szemléletét. Elmondása szerint ekkortól kezdtek bezárulni nyitott formái és lettek szobrokká alkotásai.
2006 óta kiállító művész: szobrai mellett grafikái kezdetben csak előkészítő vázlatként jelentek meg, az utóbbi években azonban önálló grafikai, festészeti alkotásokkal is jelentkezik. A Vásárhelyi Őszi Tárlatokon több alkalommal részesült munkajutalomban, az idén elnyerte a makói téli tárlat fődíját.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 350 vendég böngészi