Főoldal tánc Nemzeti Táncprogramot készít a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTI)

Nemzeti Táncprogramot készít a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Győr, 2014. június 20. - Nemzeti Táncprogramot készít a Magyar Táncművészek Szövetsége; a cél a táncművész életpályamodell kidolgozása a művészeti oktatástól az aktív éveken keresztül a befejezésig, ami átképzés vagy járulékrendszer lehet - mondta el pénteken Győrben sajtótájékoztatón az MTSZ társelnöke.
A Győri Balettet is irányító Kiss János az utolsó pont kapcsán emlékeztetett arra: a művészeti ágak közül a táncművészek életpályája a legrövidebb.
Az MTI érdeklődésére elmondta: az anyag első változatát a Magyar Művészeti Akadémia augusztusi előadóművészeti konferenciáján mutatják be, a végleges változat kidolgozása legalább másfél évet vehet igénybe. "A minőségi továbblépés a legfontosabb cél" - fogalmazott Kiss János.
A nyárra "tulajdonképpen az alapkövet helyezzük le, azokat a pontos célokat jelöljük meg, amikhez szakértőket, jogászokat kapunk" - nyilatkozta Kiss János az MTI-nek, hozzátéve, hogy a konkrétumok kidolgozásához kérnek támogatást, például szakembereket a Magyar Művészeti Akadémiától.
Arról, hogy milyen korábbi anyagokra építhetnek a munka során, azt mondta: a 2006-ban létrehozott Táncművészek Kerekasztala által évekkel ezelőtt készített anyagot is előveszik, de számos esetben új válaszokat kell adni a gyorsan változó világ kihívásaira.
A nap folyamán tartott elnökségi ülésükön kijelölték a programkidolgozás témafelelőseit - tette hozzá, jelezve, hogy nagyon optimista a jövőt illetően, hiszen a csapatba olyan kitűnő szakemberek kerültek be, "akik tenni akarnak, nemcsak a saját művészeti águkért, hanem az egész magyar táncművészet jövőjéért".
Kiss János a Nemzeti Táncszínház helyzete kapcsán emlékeztetett arra: a jövő héten megkezdődnek a tárgyalások a kormányzattal, ezért optimista azzal kapcsolatban, hogy az ország egyetlen tiszta profilú, táncot befogadó színháza "minden bizonnyal még jobb körülmények közé költözhet, és ugyanúgy, ahogy eddig is, az egész magyar táncélet szolgálatát tudja teljesíteni".
Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, az MTSZ elnökségi tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt: a vitában eddig azért nem szólaltak meg, mert fontosnak tartották, hogy megkezdődjön az a tárgyalássorozat, amelynek eredményeként a szaktárca és a miniszterelnökség gondoskodik az intézmény elhelyezéséről.
"Jelen pillanatban sem időzítésről, sem helyszínekről nem tudok beszámolni; ez a következő hetek egyeztetésének lesz az eredménye" - mondta, hozzátéve, a kormányzati szándék a helyzet megoldása felé mutat.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 111 vendég böngészi