Főoldal tárlat Munkácsy Mihály és a magyar realizmus festészete címmel nyílt tárlat a Kogart Tihanyban (MTI)

Munkácsy Mihály és a magyar realizmus festészete címmel nyílt tárlat a Kogart Tihanyban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Tihany, 2014. július 9. – Munkácsy Mihály és a magyar realizmus festészete címmel nyílt a 19. század végi magyar festőművészet kiemelkedő alakjainak munkáiból válogató tárlat a Kogart Tihanyban szerdán.

Munkácsy mellett Paál László, Mészöly Géza, Csók István, Vaszary János, Rippl-Rónai József és Deák-Ébner Lajos alkotásai, összesen 25 festmény látható a kiállításon, amelynek megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a 19. század utolsó negyedének realista festészete teremtette meg a későbbi korszakok magyar művészetét.
Fertőszegi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke, művészettörténész elmondta: a tárlat igazi kuriózuma Mészöly Géza két festménye, amelyek eredetileg egy képet alkottak, de valószínűleg egy örökösödési vita folytán kettévágták. A Rőzseszedők a Kovács Gábor Gyűjtemény megbecsült darabja, a Sétalovaglás pedig 2014 júniusában bukkant fel egy árverésen, így hosszú idő után most először láthatja együtt a két festményt egymás mellett a közönség.
Hoppál Péter megjegyezte: az egy évvel ezelőtt létrejött Kogart Tihany a magyar civil mecenatúra fejlődésének bizonyítéka, mint ahogyan a tárlat is, amely a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak és a Munkácsy Alapítványnak köszönhetően valósult meg. Az államtitkár úgy vélekedett, 1870 előtt nem volt érdemi teljesítménye a magyar festészetnek, a 19. század utolsó negyede művészetének azért van nagy jelentősége, mert az alapozta meg a későbbi magyar festészetet.
A tárlat többségében Munkácsy-műveket sorakoztat fel. Ezzel kapcsolatban Hoppál Péter megjegyezte: ritka alkalom, hogy ennyi Munkácsy-kép látható egy teremben, de ugyanilyen jelentősek azok a művek, amelyek az Munkácsyt követő realista, naturalista korszak alkotásai. Kiemelte: tiszteletre méltó a civil szféra törekvése, amelynek nyomán az alkotó, az alkotás tárgya és a befogadó szoros kapcsolatba kerülhet egymással.
A kiállítás szeptember 21–ig látható a Kogart Tihany kiállítótérben.

 

Módosítás dátuma: 2014. július 09. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 339 vendég böngészi