Főoldal tárlat Munkácsy-trilógia - Kósa Lajos: a vásárlásról nem tettek le (MTI)

Munkácsy-trilógia - Kósa Lajos: a vásárlásról nem tettek le (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Debrecen, 2014. július 11. - Nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének a megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét - közölte Debrecen polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

 

Kósa Lajos bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, aminek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében.
Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.
A politikus szerint ma Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely rögzítené annak feltételeit, hogy miként tud külföldi műkincseket megvenni a kormány.
Az Állami Számvevőszék véleményét is kikérték, s kiderült: a megfelelő jogszabályi háttér híján csak közbeszerzéssel lehetne ilyen eljárást lefolytatni, ami ebben az esetben nem járható út - magyarázta Kósa Lajos.
Elmondta: az igazságügy-miniszter azt az utasítást kapta a kormánytól, dolgozzák ki az jogszabályt, amelynek alapján a kormány a közbeszerzés és az általános beszerzés mellőzésével vásárolhasson meg külföldi tulajdonban lévő műkincseket.
Kósa Lajos szerint a tervezet a következő vagy az azt követő kormányülés elé kerül, s elfogadása esetén újra felveszik a kapcsolatot a képtulajdonosokkal, s már a konkrét árakról is tárgyalhatnak.
Egyébként mindenben a kölcsönszerződés szerint járnak el, ezért július 24-ig visszaszállítják a Krisztus Pilátus előtt című képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába - jelezte a debreceni polgármester.
Az MTI érdeklődésére Kósa Lajos megerősítette: korábban is folytak tárgyalások, Halász János volt kulturális államtitkár kétszer is tárgyalt Kanadában a kép sorsáról, azonban jogszabályi háttér híján konkrét, írásos ajánlattételre nem volt felhatalmazása.

 

Módosítás dátuma: 2014. július 12. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 108 vendég böngészi