Főoldal tárlat Vádat emeltek a hamis képeket és szobrokat áruló kaposvári műkincskereskedő ellen (MTI)

Vádat emeltek a hamis képeket és szobrokat áruló kaposvári műkincskereskedő ellen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kaposvár, 2014. szeptember 2. - Vádat emeltek a neves művészek alkotásaiként feltüntetett hamis festményeket és szobrokat áruló kaposvári műkincskereskedő ellen - közölte a Somogy Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.
A vádlott 2005. és 2013. között az interneten és a kaposvári belvárosban bérelt galériájában hirdette megvételre a hamisítványokat. Ezek elkészítésével, az adott korra jellemző anyagokat is biztosítva, kortárs festőket és szobrászokat - kilétüket a nyomozás során csak részben sikerült felderíteni - bízott meg, akiknek nem volt tudomásuk arról, hogy a megrendelt képeket és szobrokat a műkincskereskedő eredetiként akarja értékesíteni - írta közleményében a főügyészség.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy a 48 éves férfi ellen - őrizetbe vétele mellett - négyrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt 2013. november 25-én indítottak nyomozást. A Kaposvári Járásbíróság két nappal később elrendelte az előzetes letartóztatását.
Az eljárás során lefolytatott házkutatáskor 15 olyan kép került elő, amelyről a kirendelt szakértő megállapította, hogy hamis: kilenc Rippl-Rónai-, két Mednyánszky-, továbbá egy-egy Aba-Novák-, Munkácsy-, Benczúr- és Gulácsy-festmény másolata. A rendőrök három hamis Kovács Margit-szobrot is találtak.
A főügyészség keddi közlése szerint a vádlott a lefoglalt 15 hamis festmény és három szobor közül kilenc festményt és egy szobrot értékesített. Ezzel összesen hat sértettet megtévesztve összesen közel 80 millió forintos kárt okozott.
A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett folytatólagos csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a hamis eredetiséget igazoló szakvéleményekkel neves művészek munkáiként, és így nagy értékűnek feltüntetett festményeket és szobrokat áruló  műkincskereskedővel szemben. A mintegy 2000 oldalnyi nyomozati irat alapján benyújtott vádirathoz 30 tanú vallomását, valamint négy szakértő véleményét használták fel.
Az ügyészség a továbbra is előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztésre, közügyektől eltiltásra, kulturális javak körébe tartozó tárgyakkal történő kereskedéstől, mint foglalkozástól eltiltásra, valamint 61 millió forint vagyonelkobzásra tett indítványt.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 209 vendég böngészi