Főoldal népzene A cimbalmot és a tárogatót mutatja be a második Világraszóló Fesztivál (MTI)

A cimbalmot és a tárogatót mutatja be a második Világraszóló Fesztivál (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. november 11. - A cimbalom és a tárogató történetét és megszólaltatásuk sokszínű lehetőségeit mutatja be a második alkalommal megrendezett Világraszóló Fesztivál november 28. és 30. között a Művészetek Palotájában.
Mindkét hangszert egy-egy workshop és koncert, valamint kiállítás mutatja be a közönségnek, melynek tagjai megismerkedhetnek a pedálcimbalom és a tárogató zseniális magyar feltalálójával, Schunda Vencel Józseffel is.
November 28-án, péntek este a cimbalomé lesz a főszerep. A Zászlótérben Nagy Ákos hangszerkészítő tart előadást a hangszer két virtuóz mestere, Balogh Kálmán és Lukács Miklós közreműködésével. Az ezt követő, Fesztivál Színházban tartandó koncerten a két muzsikus Cimbalomduó nevű formációja lép színpadra, amely 2009-es megalakulásával új fejezetet nyitott a hangszer történetében. A népzenét, komolyzenét és dzsesszt is felölelő, szabad improvizációkkal teletűzdelt koncerten fellép többek között Gertner Gergely hárfaművész, valamint a kobzon és citerán játszó Szlama László is - derül ki a Müpa ajánlójából.
Másnap Tóth József hangszerkészítő, zenész avatja be az érdeklődőket a modern tárogató történetébe Cserta Balázs és Kiss Gy. László muzsikusok segítségével, az ezt követő koncerten fellép Dresch Mihály és a Fanfara Complexa Zenekar is. A közönség a tárogató mellett megismerkedhet a levélsíppal, a tilinkóval, a pásztorfurulyákkal, a moldvai kavallal, a klarinéttal, a szaxofonnal, valamint Dresch Mihály saját fejlesztésű hangszerével, a Fu-Hunnal is. A népzenére, dzsesszre és klasszikus zenére is kiterjedő műsor vázát a hangszerek megjelenése és használatának kronológiája adja.
A Zászlótérben hangszerkiállítás is várja az érdeklődőket: a muzeális értékűtől a legújabb fejlesztésűig, az egyszerű kivitelűtől a dúsan faragottig számtalan cimbalomtípus, köztük 40 kilós kiscimbalom és csaknem 100 kilós hangversenycimbalom is látható lesz itt. Megtekintetők a Schunda Vencel József-, a Stowasser János- és a Tóth József-féle tárogatók, a hangszer közvetlen elődjének számító töröksípok, valamint a szintén rokon klarinétok és oboák is.
A minifesztivál a Tükrös Zenekar és vendégei, Csávás Attila fúvós és Baranyai Barbara táncos vasárnapi gyerekkoncertjével zárul az előcsarnokban.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 294 vendég böngészi