Főoldal tárlat Bokotej András kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílik kiállítás (MTI)

Bokotej András kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílik kiállítás (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2015. április 11. - Bokotej András kárpátaljai üvegművész színes üvegtálait és üvegszobrait mutatja be az a kiállítás, amely Az idővonalak kereszteződése címmel szerdán nyílik Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.
A május 6-ig nyitva tartó tárlaton az 1938-ban született művész több mint fél méter átmérőjű színes üvegtálai mellett a térplasztikák különféle kompozícióiban főként emberek és állatok - sárkány, bika, ló - átlátszó alakjai fonódnak egymásba - olvasható a Kárpát-haza Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
A kiállítást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, valamint Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitja meg.
Bokotej András a Lvivi Állami Ipar- és Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán végzett. 1965-től a főiskola kerámia tanszékén kezdett dolgozni. 1993-tól az üvegművészeti tanszék docense, majd egy évvel később a tanszék vezetője lett. 2000-től az akkor már Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiaként elnevezett intézmény rektoraként dolgozott.
Bokotej András hazájában és külföldön is elismert művész, 1989-ben hozta létre a háromévenként megrendezett Lvivi Nemzetközi Üvegművészeti Szimpóziumot, amelynek azóta is mindenkori elnöke.
"Izzó hutaüveggel dolgozom és néha fogalmam sincs arról, hogy mi fog belőle kijönni. Bele is borzong a hátam, ha a kohó mellett állok. Amikor a munkámat végzem - az egész lényemmel ott vagyok. Hiszek abban, hogy az üveg nem rideg, lélektelen tárgy - lélegzik, tele van élettel, és energiát sugároz..." - idézi Bokotej Andrást a közlemény.
Mint írják, munkáit nagy sikerrel állította ki a világ neves múzeumaiban, galériáiban, többek között Ukrajnában, Oroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Lengyelországban és az Amerikai Egyesült Államokban. 2001-től az Ukrán Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 397 vendég böngészi