Főoldal tárlat ef. Zámbó, fe Lugossy és Wahorn képei a berlini magyar nagykövetségen (MTI)

ef. Zámbó, fe Lugossy és Wahorn képei a berlini magyar nagykövetségen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Berlin, 2015. április 28. - Ef. Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András festményeiből nyílt kiállítás kedden a berlini magyar nagykövetségen.
Czukor József nagykövet a magyar avantgárd művészet kiemelkedő alakjaiként jellemezte az alkotókat a tárlatot megnyitó beszédében. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a képzőművészetben, hanem a zenében is fontos a szerepük már a rendszerváltást megelőző idők óta. Az 1989 előtti, rendszerkritikus munkásságuk jelentőségét mutatja, hogy még a jelenlegi magyar parlament tagjai között is számosan lehetnek, akik kívülről fújják a három művész közös zenekara, az A.E. Bizottság dalait - mondta a nagykövet.
A Berlin jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál álló nagykövetség földszinti galériájában - amely az egyik leghíresebb berlini sugárútra, az Unter den Lindenre nyílik - a három művésztől összesen 24 képet állítottak ki. A tárlat az alkotók rendszerváltás utáni festészeti munkájáról ad áttekintést, a legkorábbi mű 1990-ből származik, a legújabb tavaly készült.
A kiállítás ötlete Tirts Tamás volt fideszes parlamenti képviselőtől származik, aki azonban nem tudott részt venni a megnyitón. Helyette a nagykövetség kulturális attaséja, Bárány Anzelm mondott a kiállító művészeket méltató beszédet. Egyebek között kiemelte, hogy mindhárman "a magyar avantgárd bölcsőjéből", a szentendrei Vajda Lajos Stúdióból indult "autodidakta polihisztorok", a rendszerváltás előtt pedig "a késő Kádár-kor sokoldalú fenegyerekei és bohémjei" voltak.
A megnyitó a Vajda Lajos Stúdió hagyományait követve koncerttel ért véget, fellépett Wahorn András, Wahorn Matzaa és a Németországban és Magyarországon egyaránt népszerű Rotfront zenekar basszusgitárosa, Wahorn Simon, illetve az Alphaville dobosa, Jakob Kiersch The Worldprovisation Band nevű formációja.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 335 vendég böngészi