Főoldal színház POSZT - Még nincs döntés a versenytől visszalépett társulatok részvételéről (MTI)

POSZT - Még nincs döntés a versenytől visszalépett társulatok részvételéről (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Budapest, 2015. május 21. - Két hét múlva kezdődik a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), ám egyelőre még nem született döntés a versenyprogramból visszalépett 3 társulat részvételéről - derült ki a találkozót beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
Kőhalmi Andrea, a POSZT egyik ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kérdésről a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai tulajdonosai - a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság - között háttéregyeztetések zajlanak. Az MTI-nek a sajtótájékoztatót követően hozzátette, hogy május 26-án, a kft. tulajdonosi taggyűlésén - a két kisebbségi tulajdonos szakmai szervezet és a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat képviselői - hoznak döntést.
Az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vita kapcsán döntött úgy, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.
Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára a sajtótájékoztatón kiemelte: az MTT közgyűlésének az az álláspontja, hogy a POSZT versenyprogramján azok az előadások vegyenek csak részt, amelyek vállalják a megmérettetést, a versenyprogramtól visszalépett társulatok egyáltalán ne mutassák be előadásukat. Ugyanakkor tisztában vannak kisebbségi tulajdonosi szerepükkel, és azzal, hogy végül a tulajdonosok közös döntésén múlik majd, mi fog történni a POSZT-on - tette hozzá.
Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) elnöke elmondta: az MSZT ezeket a színházakat ugyanúgy várja a POSZT-ra, mint a többi versenybe beválogatott előadást, álláspontjuk szerint a zsűri megnézhetné és értékelhetné produkcióikat, és a színházak aztán eldönthetnék, hogyan viszonyulnak a zsűri véleményéhez.
A június 4. és 13. között zajló POSZT versenyprogramjába Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatott be - összesen 235 előadásból - 14 produkciót. Nyolc előadás közös megegyezéssel került a versenyprogramba, míg 3-3 produkció egyéni döntésük alapján.
Az Örkény István Színház két előadása és a STEREO Akt, illetve a Szputnyik Hajózási Társaság egy-egy produkciója mellett a Nemzeti Színház két előadása érkezik Budapestről, öt vidékről (Békéscsaba, Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Szombathely) és három határon túli színházból (Újvidék, Magyarkanizsa, Sepsiszentgyörgy).
Kőhalmi Andrea tájékoztatása szerint a június 4. és 13. között megvalósuló POSZT versenyelőadásainak nagy részére már elfogytak a jegyek, a kamara- és stúdió-előadások már mind telt házasak.
Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy az idén csaknem 50 helyszínen több mint 200 program várja a fesztivál látogatóit. Az eseménysorozatban hangsúlyos szerepet kap az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem: a város különböző helyszínein számos programmal mutatkoznak be a hallgatók.
Kétszeres jubileumot ünnepel a legújabb magyar drámákat a középpontba helyező Kortárs Dráma Nyílt Fóruma, amely idén lesz 30 éves, és amelyet 15 éve a fesztiválon rendez meg a Színházi Dramaturgok Céhe. Ebben az évben is hangsúlyosan foglalkozik a POSZT a színházi nevelés, a színházpedagógia különböző kérdéseivel, és POSzT IT! címmel külön programsorozat keretében mutatkoznak be a színházi háttérszakmák - sorolta a kísérőprogramokat Kőhalmi Andrea.
Elmondta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozata szakmai különdíjat alapított, amelyet a POSZT gálán adnak át, csakúgy mint a Színházi Dolgozók Szakszervezete által tavaly alapított Básti Lajos-díjat.
Stenczer Béla, a POSZT másik ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Kiposztolva című kiállítással, ha szimbolikusan is, de minden társulat jelen lesz a POSZT-on: 60 társulat a 2014/15-ös évad bemutatóihoz készített mintegy 400 színházi plakátját mutatják be. A magyar színházművészet első két évszázadának legjelentősebb alakjait vonultatja fel Teátristák - "nagy játékosok" címmel az MMA és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös tárlata. A Függöny mögött című kiállításon pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakán diplomázó hallgatók mutatkoznak be.
A Kodály Központban három nagy esemény várja a közönséget: június 6-án Varnus Xavér 15. jubileumi koncertje, június 9-én az Alföldi Róbert rendezte Őrült nők ketrece, június 10-én pedig a POSZT idei díszvendége, Udvaros Dorottya Majdnem-valaki című albumának lemezbemutató koncertje.
A POSZT finanszírozásáról szólva Őri László pécsi alpolgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: a város a tavalyi 65 millió forint után idén 75 millió forinttal támogatja a POSZT-ot. Stenczer Béla az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a tavalyival azonos, 60 millió forintos állami támogatásra kaptak ígéretet.
Stenczer Béla a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy pályázatuk nyomán az európai fesztiválszövetség, az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) tagjává vált a POSZT.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 206 vendég böngészi