Főoldal tárlat Látogatói rekorddal

Látogatói rekorddal

E-mail Nyomtatás PDF
Bécsi búcsú a visszaadandó Klimt-képektõl
Bécs.
Bécsi búcsú a visszaadandó Klimt-képektõl
Bécs. Látogatói rekorddal búcsúztak a hétvégén a bécsiek Gustav Klimt öt festményétõl, amelyeket csak vasárnap zárásig lehetett megtekinteni a Belvedere Osztrák Galériában.
A mintegy negyedmilliárd euróra becsült értékû festményeket döntõbírósági határozat alapján szolgáltatja vissza az osztrák állam a közeli napokban az örökösöknek. A Belvedere galériáját a hét végén ezrek keresték fel, hogy utoljára osztrák földön láthassák a hamarosan külföldre kerülõ festményeket, amelyek közel 7 évtized után kerülnek vissza jogos tulajdonosuk örököseihez.
Sajtóértesülések szerint szombaton több mint 4 ezren váltottak belépõt a Belvedere galériájába, miután a sajtó már napokkal ezelõtt hírül adta, hogy a festményeket hétfõn elviszik a kiállító terembõl, restaurátorok felügyeletével becsomagolják, és hamarosan az Egyesült Államokban élõ örökösökhöz szállítják.
A döntõbíróság ítélete szerint az öt képet – Adele Bloch-Bauer I-es és II-es portréja, Az almafa, Bükkfaerdõ, Házak az attersee-i Unterachban – az öt örököst képviselõ Maria Altmann-nak kell átadni. A képek visszaszolgáltatása érdekében hat évvel ezelõtt indított pert Ferdinand Bloch-Bauer egykori osztrák iparmágnás családja. A festményeket a nácik „sajátították ki” hatalomra jutásuk után, és Gustav Klimt öt festménye a Belvedere Osztrák Galéria tulajdonába került. Az iparmágnás felesége ugyanis 1923-ban kelt végrendeletében meghagyta, hogy a képek osztrák múzeumi tulajdonba kerüljenek, ha a férje is meghal. Ferdinand Bloch-Bauer zsidó iparmágnást azonban megfosztották vagyonától a nácik, és a Svájcba menekült férfi vagyontárgyai közül a festményeket 1938-ban eltulajdonították, és eladták egy osztrák múzeumnak. Az iparmágnás a felesége végrendeletében foglaltak ellenére viszont úgy rendelkezett, hogy örököseire hagyja a festményeket.
A II. világháború után az elsõ örökhagyó végrendeletére hivatkozva nem kerültek vissza a család tulajdonába a festmények, amelyek visszaperlése 1999-ben kezdõdött meg. Az örökösök és az osztrák állam 2004 júniusában egy amerikai bíróság elõtt megállapodtak abban, hogy az ügyben kötelezõ jelleggel elfogadják egy osztrák döntõbíróság ítéletét.
Az osztrák parlament a múlt héten külön ülésen is foglalkozott a képek ügyével, és akkor a kormány megerõsítette: Ausztria nem tudja megvásárolni a képeket, mert a költségvetésben egyszerûen nincs pénz a festményekre.

Módosítás dátuma: 2006. február 07. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 297 vendég böngészi