Főoldal pszicho Tényleg pesszimisták vagyunk? (hvg.hu)

Tényleg pesszimisták vagyunk? (hvg.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2016. február 16. – Először készül el a Magyarország boldogságtérképe
Országos méretű, tudományos boldogságszint-felmérés indul, amelynek végeredményeként megrajzolják Magyarország boldogságtérképét. A kutatással arra keresik a válaszokat, mely városok, térségek lakói lehetnek a legboldogabbak, és vajon tényleg borúlátó, pesszimista nép-e a magyar?
Nagyszabású boldogságkutatás készül a magyarokról, amelyet a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság Intézete és az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratórium közösen végez Bagdi Bella és Oláh Attila vezetésével. Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, és Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának professzora régóta küldetésüknek tartják a boldogságkultúra terjesztését. A vizsgálatban alkalmazott módszereket az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportjának munkatársai dolgozták ki, és a kérdések között olyanok is szerepelnek, amelyeket több országban már alkalmaztak, így a kutatás lehetőséget teremt a nemzetközi összehasonlításra is.
„Nagyon izgatott vagyok, mert ez egy jó tükör lehet, arról nem is beszélve, hogy ilyen még nem volt Magyarországon. Kiderül majd, hogy mely országrészben van nagy szükség a boldogságszint növelésére, és nem titkolt szándékunk az sem, hogy a jövőben az ő boldogságuk, örömérzetük érdekben is tevékenykedjünk. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a boldogság elérése tanulható, a siker kulcsa pedig a cselekvésben rejlik” – mondta Bagdi Bella személyiségfejlesztő, életmódtréner a mára több mint 1300 oktatási intézményben működő Boldogságóra program ötletgazdája.
„Ez a most induló kutatás nem arra kíváncsi, hogy mi van az árnyékban hanem, hogy mi van a napos oldalon – tette hozzá Oláh Attila. „A cél a magyar népesség érzelmi, pszichológiai, szociális és spirituális jóllét szintjének felmérése, ezek az összetevők együttesen formálják meg azt az élményt, amit boldogságnak hívunk. A boldogságtérkép megrajzolásával nem csak hazai viszonylatban kapunk majd képet, de elhelyezhetjük magunkat Európában, sőt a világban is: kiderül, hol is állunk igazán a lakosság boldogságszintje alapján” – tette hozzá a professzor.
A kérdőív február már elérhető a www.boldogsagkutatas.hu oldalon, amelyet bárki kitölthet, ajánlhat ismerőseinek, és így hozzájárulhat ahhoz, hogy kiderüljön milyen is a magyar népesség boldogságszintje 2016-ban.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 370 vendég böngészi