Főoldal tárlat Fülöp Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás a Debreceni Református Kollégium Múzeumában (MTI)

Fülöp Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás a Debreceni Református Kollégium Múzeumában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Debrecen, 2016. augusztus 3. - Fülöp Sándor festőművész szatmári tájat ábrázoló képeiből nyílt kiállítás szerdán a Debreceni Református Kollégium Múzeumában.
Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, hogy boldog ember az, akinek megvan a kötődése egy tájhoz. Fülöp Sándor (1928-2012) ilyen ember volt.
Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke, a festőművész fia szerin édesapja művei "annyira egyéniek és egyetemesek, hogy túllépni rajta nem lehet".
Rácz Imre festőművész Fülöp Sándor munkásságáról elmondta, hogy a Debrecenben született, majd Szatmárban élő és dolgozó művész a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után, 1951-ben, olyan időben kezdett el alkotni, amikor a politika erőteljesen befolyásolta a témát, a formavilágot. Az 1960-as években azonban levegőhöz jutottak: művésztelepek jöttek létre, kitekintést nyerhettek a Nyugat felé is.
Fülöp Sándor témaválasztásáról elmondta, hogy az erősen kötődik Szatmárhoz, az ottani emberekhez, azok hitéhez, a Szamoshoz, Mátészalkához, az épített örökséghez, mindahhoz, ahol jól érezte magát, ahol otthon volt.
A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 308 vendég böngészi