Főoldal Hírek Time: egy baloldali összeesküvés mentette meg a 2020-as amerikai elnökválasztást és a demokráciát (MTI)

Time: egy baloldali összeesküvés mentette meg a 2020-as amerikai elnökválasztást és a demokráciát (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Washington, 2021. február 9. - A novemberi amerikai elnökválasztást megelőzően egy baloldali összeesküvés bontakozott ki a színfalak mögött, amelyben "nagyhatalmú emberek iparágakon és ideológiákon átnyúló közös munkálkodása" zajlott azért, hogy befolyásolják a közfelfogást, megváltoztassák a szabályokat és a törvényeket, irányítsák a média tudósításait és ellenőrizzék az információ áramlását - írja cikkében a Time magazin online kiadása.
A szerző szerint az AFL-CIO, azaz a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség és az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája között megkötött informális paktum - "amelyben a munkások ereje a tőke erejével lépett szövetségre" - azért jött létre, hogy "megőrizze a békét és szembeszálljon Donald Trump demokráciatámadásával."
Az összefogás - mint írják - egyszerre korlátozta a tüntetéseket és összehangolta a nagy cégek vezérigazgatóinak ellenállását a volt elnök akaratával szemben. Mindezt példátlan, kreatív és határozott "árnyékkampányként" jellemzi a szerző, aki kifejti, hogy bár a tevékenység nagy része a baloldalon zajlott, elkülönült Joe Biden kampányától.
Mint írják a "demokrácia megvédésében" résztvevők munkája a választás minden részletét érintette. Arra kérték például az államokat, hogy változtassák meg a szavazási rendszereket és törvényeket, elhárították a választók elnyomására irányuló pereket, közvélemény-kutatók seregeit toborozták, és emberek millióit beszélték rá a levélszavazásra. Emellett nyomást gyakoroltak a közösségi médiára, hogy lépjenek fel szigorúbban a dezinformációval szemben.
A cikk szerint a résztvevők országos figyelemfelkeltő kampányokat indítottak, amelyekben - ahogy fogalmaznak - segítettek az amerikaiaknak megérteni, hogyan változik a szavazás eredménye, ezzel megakadályozva, hogy "Trump összeesküvés-elméletei és a győzelemre vonatkozó hamis állításai nagyobb vonzerőt jelentsenek." A választás napja után pedig arra koncentráltak, hogy Donald Trump ne tudja megváltoztatni az eredményt.
"Minden kísérlet vereséget szenvedett, amely a választások megfelelő kimenetelébe avatkozott volna bele" - nyilatkozta a cikkben a Protect Democracy nevű jogállamisági érdekképviseleti csoport társalapítója. Ian Bassin úgy fogalmazott: "Rendkívül fontos, hogy az ország megértse, hogy mindez nem véletlenül történt. A rendszer nem egy csodának köszönhetően működött. A demokrácia nem önmegvalósító."
A választás "megvédésének" fő stratégájaként a cikk Mike Podhorzert, az AFL-CIO elnöki főtanácsadóját jelöli meg, akit a demokraták belső köreiben csak varázslóként emlegetnek. Podhorzer az Analyst Institute, valamint a Catalist nevű politikai adatfeldolgozó, illetve digitális kampánytechnológiával foglalkozó cégek alapítója.
A cikk megemlíti, hogy a "háttérben tevékenykedő" stratéga 2019 októberében már arról írt, hogy az adatok, az elemzések és a közvélemény-kutatások - mint szokásos eszközök - nem lennének elegendőek egy olyan helyzetben, amikor az elnök maga próbálja megzavarni a választásokat. Úgy fogalmazott: "A választásokig nagy szükségünk van egy szisztematikusan összeállított vörös csapatra, hogy felkészülhessünk a legrosszabbra, amelyről tudjuk, hogy utunkba kerül."
A szerző szerint az "árnyékkampányban" résztvevők nem csalták el a választást, hanem megerősítették azt és fontosnak tartják, hogy a közvélemény megismerje a rendszer törékenységét, valamint hogy biztosítsák a demokrácia megmaradását Amerikában. A cikk írója úgy fogalmaz: "Végül győzött a demokrácia. A népakarat nem maradt alul. De visszatekintve őrületesnek tűnik, hogy erre volt szükség ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban meg lehessen szervezni egy választást."

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 380 vendég böngészi