Főoldal Kárpát-medence Erdélyi magyar sajtó: a belügyminiszter burkoltan megfenyegette a székelyföldi prefektusokat (MTI)

Erdélyi magyar sajtó: a belügyminiszter burkoltan megfenyegette a székelyföldi prefektusokat (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Kolozsvár, 2021. április 1. - Erdélyi magyar portálok értelmezése szerint burkoltan megfenyegette Lucian Bode belügyminiszter a csütörtöki online beiktatási ceremóniájuk során Kovászna és Hargita megye magyar nemzetiségű prefektusát.
A szerdai kormányülésen kinevezett prefektusok és alprefektusok - köztük Szabó Zsolt, az USR-Plus szövetség által jelölt Hargita megyei prefektus és Ráduly István, az RMDSZ által jelölt Kovászna megyei prefektus - körkapcsolásos videokonferencia keretében tették le az esküt.
Amint a Székelyhon.ro portál közölte: Lucian Bode belügyminiszter beszédében kilátásba helyezte, hogy ellenőrizni fogja a prefektusok tevékenységét, és nem fog habozni, ha ki kell küldenie az ellenőrző testületet. Külön is megszólította Kovászna és Hargita megye prefektusát, kiemelten felhívva a figyelmüket, hogy a "speciális térségben" az alkotmányos feladatkörüket lássák el, legyenek a szakmaiság, a kiegyensúlyozottság és a feddhetetlenség képviselői.
A Maszol.ro portál a miniszter üzenetét burkolt fenyegetésnek, a Székelyhon.ro "beszólásnak" értelmezte.
Ráduly István köszöntő beszédében kifejtette, nagy figyelemmel hallgatta a belügyminisztert, minden szavát megjegyezte. Hozzátette, áttanulmányozta a kormányprogram mind a 18 fejezetét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a program Kovászna megyében ne csak papíron érvényesüljön.
Szabó Zsolt beszédében kifejtette: az összefogás a kiegyensúlyozottság és a stabilitás tényezője kíván lenni, és mindent meg fog tenni a megye fejlődéséért, a lakosság életminőségének a javításáért.
A Székelyhon portál Tamás Sándort, a Kovászna megyei önkormányzat elnökét is idézte, aki megköszönte a belügyminiszternek a "speciális üzenetet", mint mondta: "érzik a törődést", a kiemelt figyelmet amiatt, hogy különleges térségben élnek. Hangsúlyozta: nem akar arról beszélni, ki és hány napig próbálta megakadályozni Ráduly István kinevezését. Szerinte a kormányhivatal ezentúl nem lesz kézifék a két megyében.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a belügyminiszter arra gondolhatott, hogy véget kell vetni a gyakorlatnak, miszerint a két megyében a korábbi (román nemzetiségű) prefektusok rosszhiszeműen értelmezték a törvényt, akadályozzák az önkormányzatok munkáját.
A Székelyhon számolt be arról is csütörtökön, hogy a leváltott Iulian Constantin Todor Kovászna megyei prefektus hivatala átadása előtt megtámadta a közigazgatási bíróságon azokat az önkormányzati határozatokat, amelyekkel Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye Tanácsa jóváhagyták a Sapientia Alapítvánnyal kötött társulási szerződést. A két önkormányzat és a Sapientia Alapítvány egy sepsiszentgyörgyi multifunkcionális kulturális központot felépítésére szövetkezett.
A romániai jogrend szerint a prefektusok a kormány megyei képviselői, és egyben a törvényesség őrei megyéjükben. A közigazgatási bíróságon megtámadott önkormányzati határozatok elveszítik hatályukat mindaddig, míg a bíróság nem hoz jogerős ítéletet a törvényességükről.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 336 vendég böngészi