Főoldal Kárpát-medence Halálos fenyegetést kapott Asztalos Csaba, a romániai diszkriminációellenes tanács elnöke (MTI)

Halálos fenyegetést kapott Asztalos Csaba, a romániai diszkriminációellenes tanács elnöke (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2021. április 9. - Asztalos Csabát, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNDC) elnökét halállal fenyegető felirat jelent meg pénteken Bukarestben, a belügyminisztérium közelében, a Forradalom tér egyik buszmegállójában - tudatta a Maszol.ro hírportál.
Az ismeretlen tettes a hirdetéseknek fenntartott felületre egyebek mellett ezt írta: "Halál Asztalos Csabára és a CNCD-re. Menjetek Ceausescu után".
Az esetről szintén beszámoló G4media.ro bukaresti hírportál felidézte, hogy április elsején hasonló tartalmú romaellenes üzenet jelent meg a főváros egy másik buszmegállójában is.
A G4Media rámutatott: az Asztalos Csabának címzett halálos fenyegetést megelőzően megszaporodtak Romániában a radikális, legionárius (az egykori román fasiszta szervezet retorikáját idéző), idegengyűlölő üzenetek, amelyek többek közt Maia Morgenstern színművészt, Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárt és Klaus Iohannis államfőt vették célba.
A Maszol megkeresésére Asztalos Csaba nem kívánta különösebben kommentálni a fenyegetést. "Mit mondhatnék? Mi folytatjuk a munkánkat" - jelentette ki a CNCD elnöke.
A Forradalom tér elnevezés a kommunista diktatúra bukásához vezető 1989-es decemberi népfelkelésnek állít emléket. A Román Kommunista Párt (PCR) egykori - jelenleg a belügyminisztérium által használt - székházának tetejéről menekült el 1989. december 22-én helikopterrel a nem sokkal később elfogott, egy rögtönítélő katonai bíróság által halálra ítélt és kivégzett Nicolae Ceausescu kommunista diktátor.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 412 vendég böngészi